Modern mese a roma szakkollégiumból

Modern mese a roma szakkollégiumból

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Veszprémi Erzsébet
Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren innen is meg túl is élt két fiatal. A fiú innen. Persze nem volt ez mindig így, mert a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégiumban még egyszerre voltak innen, és jó pajtások is voltak, csak – ahogy az már lenni szokott – tanulmányaik végeztével a saját útjukra tértek. Előbb a leány. Diplomával a kézben a közeli kisvárosban lett jó állása, aztán még vőlegénye is. Majd a fiú is mozdult – na, ő kacskaringósabban, mert erősen szerette a tudományos munkát, míg csak lehetett, ragaszkodott a tanuláshoz, két mesterképzést is elvégzett az egyetemen, de már akkor Debrecenben.

Történt aztán, hogy okuk lett ráírni egymásra az interneten. A lánynak tán neve napja, a fiúnak kitüntetés a kimagasló hallgatói pályafutásért a Magyar Tudományos Akadémián – már csak elég ok, hogy gratulációt küldjenek egymásnak a régi ismerősök, és most mindegy is, hogy ki kezdte. Felemlegették a régi szép diákéveket, a szakkollégiumi közös élményeket, és azt is megkérdezték a másiktól, „mi újság veled, hogy vagy…”.

Nem tudhatjuk, hány chatüzenet röppent át az Óperenciás-tengeren, túl még a felhőbe zárt tárhelyen is, műholdról műholdra pattanva, míg aztán kikerekedett a sorsuk egymás előtt. A lány éppen az Amerikai Egyesült Államokban él, mert a férje visszautasíthatatlan állásajánlatot kapott. Volt már bébiszitter, most nyelvtanfolyamon készül megerősödni, hogy valami komolyabbat kezdjen, és ó, igen, minden a legnagyobb rendben.

A fiú Erdélybe pályázott, hogy a Petőfi Sándor programban külhoni magyarokat segítsen. Déván szolgál, hivatalosan az unitárius egyház fogadta, de mindenütt segít, ahol a magyarság gyámolításra szorul. Itt is minden rendben, csak az apró napi bosszúságok, nehézségek ne lennének… Hogy hiába a sok jó szándékú adomány, a játék, a ruha, könyvek Böjte Csaba védelembe vett árváinak, a legelemibb dolgok tudnak mindig a legjobban hiányozni. A gyermekotthonból például a tisztító- és fertőtlenítőszerek, pedig az állami hatóságok nem ismernek tréfát, ha higiéniáról van szó…

Szó szót követett, röpködtek az üzenetek az eltérő napszakok között, csodálkozó meg mosolygó fejeket is – szmájlikat, ahogy mondani szokás – küldtek bizony egymásnak, amikor a leánynak eszébe jutott régi szabolcsi munkahelye. Intézett ő ott céges adományt a megszorult gyermekotthonnak, mert elevenen élt szívében a dévai gyerekek sorsa, még szakkollégistaként járt Böjte atya intézményében. Hát csak nem változott annyit azóta a vállalati protokoll! Ezt és ezt keressétek, hallod, így meg így a kérelemmel! Szaladt a fiú a dévai alapítvány gazdaságisához, hamar-hamar írják azt az e-mailt…

A gépezet beindult. A tisztító- és fertőtlenítőszereket gyártó multinacionális vállalat budapesti központja megkapta az adománykérő levelet. Az alapítvány budapesti raktára megkapta az adományt. Ha kocsi megy Dévára, visznek belőle annyit, amennyit tudnak. Most egy ideig nem kell aggodalmaskodni a higiéniai szabályok betartása miatt. A fiatalok még dobtak egy-két szmájlit egymásnak, s szaladtak a dolguk után. Bététi Nóra Los Angelesben, Virág Ádám Déván. Majd ha újra kijön a lépés, ráírnak egymásra: mizújs?

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 1516. számában jelent meg 2018. április 22-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!