Sokan ellenzik a női lelkészek szolgálatát Finnországban

Sokan ellenzik a női lelkészek szolgálatát Finnországban

Share this content.

Forrás: kirkkojakaupunki.fi, fordítás: MEE OI Ökumenikus és Külügyi Osztály
Helsinki – Bár a női lelkészségnek a finn egyházban is 30 éves hagyománya van, mostanában újra felerősödtek a gyakorlatot ellenző hangok és az ezzel kapcsolatos vita. Finn lelkészek egy csoportja a közelmúltban levelet juttatott el a püspökökhöz, amelyben aggodalmukat fejezik ki a negatív tendencia miatt.

Az ordinációval elvileg minden finn lelkész vállalja, hogy együttműködik a női lelkészekkel is, konzervatív és evangelikál körökben sokan mégis a Biblia tanításával ellentétesnek tartják és ellenzik a nők lelkészi szolgálatát.

A püspöki tanács a levélre válaszként nyilatkozatot adott ki, amelyben egyhangú támogatásáról biztosítja a női lelkészeket, és kiemeli szolgálatuk fontosságát. A nyilatkozat némelyekben ellenérzést váltott ki, mivel a finn püspöki karban jelenleg egyetlen nő sincsen. E tekintetben az érsekválasztás sem hozott változást, így az Espooban esedékes püspökválasztás került reflektorfénybe. Ez a pozíció Tapio Luoma érsekké választása miatt üresedik meg. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!