Befogadó és közösségi egyház

Befogadó és közösségi egyház

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Nagy Ádám negyedéves teológus-lelkész szakos hallgatót a pályaválasztásáról, a fiatalok megszólításáról, a közösség fontosságáról és a teológia szeretetéről is kérdeztük.

– Miért választottad a teológiát?

– Kalandos út vezetett ide. Nagyon jó, motiváló ifjúsági közösségbe jártam. Ezenkívül azért választottam, mert szerettem volna többet tudni a Bibliáról, hitről és vallásról. Már otthon rendszeresen olvastam a Bibliát, valamint magamtól is utánanéztem egyes teológiai kérdéseknek. Először az Óbudai Egyetemre jelentkeztem, ott ma is mérnökinformatikát tanulok.

– A teológia és az informatika látszólag távol áll egymástól. Nálad hogy találkozik ez a két terület?

– Szeretek tanulni, új dolgokat megismerni, nyitott vagyok a tudásra. Az informatikában is az motivál, hogy sok újdonsággal megismerkedhetek. A teológián teljesen más ismeret tárul fel előttem. Szeretek órákra készülni, elmélyedni bizonyos kérdésekben.

– Mit jelent számodra a teológia ismerete?

– A tanulás azért fontos nekem, mert ha egyszer kikerülök egy gyülekezetbe, akkor ott valóban szeretnék helytállni, azaz egy közösség megbízható vezetője lenni. A gyülekezetben a közösséget tartom az elsődlegesnek, szeretném, ha tudnám majd építeni.

– Hogyan lehet ma egy keresztény közösséget építeni?

– A fiatalokat kell megszólítani és a gyülekezetbe integrálni. Rajtuk keresztül több generációt is el tudunk érni. Nagy hangsúlyt kell fektetnünk arra is, hogy megtartsuk és képezzük azokat a testvéreinket, akik már ott vannak a gyülekezeteinkben. Általuk egyfajta láncolat alakulhat ki, a gyülekezeti tagok ugyanis fontos ismereteket tudnak a fiatalabb generációnak is átadni.

– Mivel lehet ma az ifjúságot megszólítani?

– Mint minden generáció, így a fiatalok is a közösséget keresik. Úgy gondolom, ők azért ülnek le a számítógép elé, mert bár különböző játékokon keresztül, de a közösséget és az együtt játszás örömét kívánják megélni. Amennyiben megtalálják ezt az örömet az ifiórákon, akkor nem a számítógép előtt próbálnának együtt lenni…

– Az Evangélikus Hittudományi Egyetemen a Rendszeres Teológiai Tanszék demonstrátora vagy. Miért fontos neked a rendszeres teológia?

– Szeretek logikusan gondolkozni, ez a rendszeres teológiában nagyon fontos. A logikus gondolkodás mentén a bibliai alapokon próbáljuk rendszerbe foglalni azt, amit a hitünkről el tudunk mondani.

– A hallgatói önkormányzatnak [HÖK] több éven keresztül is tagja voltál. Mit jelent számodra a teológián megélt közösség?

– Különböző pozíciókban voltam tagja az önkormányzatnak, de mindig az motivált, hogy a társaimért tegyek, azért, hogy a tanulmányaik mellett kikapcsolódni és szórakozni is legyen alkalmuk a különböző szervezett programokon. A belső koordinátori feladatom az volt, hogy segítsem a kollégisták együttélését. A kollégiumi közösségben a HÖK-kel arra törekedtem, hogy úgy éljünk együtt, hogy ne terhére legyünk egymásnak, hanem örömére, hogy egymásban megtaláljuk az értékeket.

– Melyik a számodra különösen meghatározó bibliai ige?

– „Amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük!” [Lk 6,31] Igyekszem úgy gondolkodni és úgy élni, hogy azt mérlegeljem, nekem mennyire esne jól, ha velem azt tennék, amit én cselekszem másokkal. Például igyekszem figyelni a kisebb dolgokra is, akár a buszon, hogy ne akadályozzak másokat. Az ilyen egyszerű helyzetektől ez kiterjed addig, hogy ha egy közösségben látom, hogy valakinek rosszabb napja van, akkor igyekszem melléállni, őt néhány jó szóval segíteni. Úgy gondolom, ha ezt az igét a gyülekezetekben jobban meg tudnánk élni, akkor az erős, befogadó egyházat eredményezne.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam 1718. számában jelent meg 2018. május 6-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!