Lelki táplálék - a mai nap igéi

Halld meg, Izráel: Az Úr a mi Istenünk, egyedül az Úr! (5Móz 6,4)

Az pedig az örök élet, hogy ismernek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, Jézus Krisztust. (Jn 17,3)

Nagyszombat

Olvasmányok: 1Pt 3,18–22 és Mt 27,57–66

Lekció:Mt 27,57–66 1Pt 3,18–22

Igehirdetési ige:Hós 13,14ZZZ

 

Lelki útravaló a mai napra

Az ószövetségi törvény kihirdetése kapcsán mondja Isten, hogy ő „féltőn szerető” Isten. Ez a fordítás azonban félreérthető. Az eredeti megfogalmazás nem féltésre, hanem féltékenységre utal; tehát nem a megszólítottak iránti aggodalomról, hanem a megszólító kizárólagosság iránti igényének szenvedélyes követeléséről van szó. Más szóval: a hűtlenség azért tilalmas, mert Isten abszolút méltóságát sérti.
Nem csoda, hogy a fordítás mindezt szépíteni igyekszik. Van valami zavaró ebben az igényben. Nem mintha Isten kizárólagosságát, abszolút istenségét akarnánk elvitatni. Ellenkezőleg. Arról van szó, hogy ez inkább ránk, emberekre valló megnyilvánulás. Mi vagyunk ilyen érzékenyek a méltóságunkra, mi szoktuk ilyen féltékenyen védeni pozícióinkat.
Jézus világossá teszi, miért fontos az egyedül igaz Istenben hinnünk. Nem Isten „egója” sérül, nem őt fosztjuk meg valamitől. Magunkat zárjuk el az Élettől, ha másba vetjük bizalmunkat, ha máshol keressük javunkat, létünk fókuszát. Hit és isten összetartozik – mondja Luther. Más szóval: hamis istenben nem lehet jól hinni. A hamis hit pedig összezavar, s konfliktusba hajszol önmagammal, a másikkal, a világgal.


Istenem! Szégyellem, hogy annyiszor kitessékellek az életemből, dolgaimból. Hogy úgy kezellek, mint egy bábot, melyet csak akkor veszek elő, amikor szükségem van rá, s jobbára akkor is csak én beszélek, Te alig-alig jutsz szóhoz. Kérlek, adj erőt, türelmet, békességet hallgatni és meghallgatni Téged. Köszönöm, hogy Te nem hagyod ott a belső szobámat. Segíts, hogy én is visszataláljak. Ámen.


Cserháti Sándor

 

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

Lelki útravalónk az Északi Egyházkerület lelkészei által szerkesztett IgeIdő c. kötetből való.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető "Napiige 2011" alkalmazás az Android Marketben. Részletesen ld. itt: https://www.appbrain.com/app/napiige-2011/hu.reiss.losungen2011