Lelki táplálék - a mai nap igéi

Imádkozva nyújtom feléd kezem, lelkem utánad eped, mint a kiszikkadt föld. (Zsolt 143,6)

Jézus mondja: Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. (Mt 11,28)

Olvasmányok: Róm 4,1–8 és Róm 10,14–21

 

Lelki útravaló a mai napra

Sokak kedves-kedvenc igehelyei között ott található ez a jézusi mondat. Gyakran szerepel igéslapokon, hivatkozásokban vagy különböző alkalmak alapigéjeként. Úgy tűnik, hogy a hívást hallva azonnal megszólítva érezzük magunkat. Nekünk szól, minket hív. Pedig ez nem is olyan magától értetődő. A hívás azoknak szól, akik megfáradtak, és meg vannak terhelve.
Az első, amit kérni szeretnék tőled, kedves olvasó, hogy csodálkozz rá erre a felismerésre: azért érzem megszólítva magam, mert ismerős számomra valamiképpen a megfáradás, a teherhordozás, mely igénybe veszi, meghaladja az erőmet. A saját életedben hol látod ezt? Mi az, ami súlyként nehezedik rád? Több minden lehet, de mi az, ami leginkább nehéz neked most? Sikerül megfogalmazni egyetlen szóban?
Ha megvan ez a szó, ez a teher, mely most a legnehezebb, akkor mint egy nehéz követ, vedd a kezedbe. Vedd a kezedbe a konkrétan megnevezett követ, és indulj el vele Jézus felé.
Ne csak úgy általánosságban vidd a fáradtságodat, mint amikor valakinek úgy mellékesen odaszólsz, hogy „jaj, olyan fáradt vagyok”, hanem azt vidd, ami most nehéz, ami most a legnehezebb.
Az imádság a legjobb módja annak, hogy megnevezzük mindazt, amit bánunk, amiért hálásak vagyunk, vagy ami terhel minket. Ezekkel a „megnevezésekkel” válik személyessé, nekünk szólóvá a kegyelem.


Uram, hívásod arra is biztat, hogy felismerjem és megnevezzem mindazt, ami az életemben öröm, ajándék, és azt is, ami hiány, teher…
Olyan jó kimondani előtted azoknak a nevét is, akiket szeretek…
És azokét is, akikkel meg kellene békélnem…


Németh Zoltán

 

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

Lelki útravalónk az Északi Egyházkerület lelkészei által szerkesztett IgeIdő c. kötetből való.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető "Napiige 2011" alkalmazás az Android Marketben. Részletesen ld. itt: https://www.appbrain.com/app/napiige-2011/hu.reiss.losungen2011