Mi történik, ha gyermeket vállal egy lelkész?

Mi történik, ha gyermeket vállal egy lelkész?

Share this content.

Szöveg: Kovács Barbara
Egy gyermek érkezése nemcsak testi és lelki felkészülést igényel a szülőktől, hanem megváltoztatja a család pénzügyi helyzetét is. Míg az állami támogatások rendszere viszonylag ismert, addig sokszor kerül elő a kérdés, hogy kapnak-e gyedet, gyest a lelkészek is? Ki látja el a szolgálatot a településen, ha a lelkésznő szülési szabadságra megy? Illetve lelkésszé avatható-e egy végzett teológushallgató, ha éppen babát vár? Ezeket a kérdéseket jártuk körül lelkészekkel, édesanyákkal és édesapákkal.

„Nem olyan régen léteznek főállású, ordinált lelkésznők. Kezdetben vagy lelkész volt a házastársuk, vagy egyedülállók voltak. Egészen kivételesnek számított a nem lelkész házastárs, és ez egészen a közelmúltig így is volt. A lelkész házastárs »automatikusan« belépett a csecsemőt gondozó lelkésznő helyére, illetve egyszerűen házon belül megosztották a feladatokat” – meséli el Szabóné Mátrai Marianna lelkész arról az időszakról, amikor a támogatás rendszere még nem volt kidolgozott. Ez idő alatt az önkéntes segítség, az összefogás nagy szerepet kapott. A környékbeli lelkészek a testvériség jegyében átvállalták a gyermeket gondozó kolléga feladatait, és a gyülekezet tagjai is igyekeztek segíteni a gyerekfelügyeletben.

A szabályozás első lépésére 2006-ban került sor, amikor a Déli Egyházkerület felügyelőjévé megválasztották Radosné Lengyel Annát.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!