Bárki bejárhatja a budai Vár reformáció-korabeli emlékeit

Bárki bejárhatja a budai Vár reformáció-korabeli emlékeit

Share this content.

Forrás: ttre.hu
Budapest – Eredeti búcsúcédula, Károlyi Gáspár kézzel írott levele, fantasztikus kilátás a Mária Magdolna-toronyból és sok-sok izgalmas látnivaló fogadta a résztvevőket a Reformáció 500 városi sétáján. Az útvonal ezentúl egy online térkép segítségével egyénileg is bejárható lesz.

A Reformáció Emlékbizottság a jubileumi év záróprogramjaként egy rendhagyó tematikus városi sétával készült az érdeklődőknek, melyre napokkal korábban betelt a regisztráció, olyan sokan voltak kíváncsiak a budai Vár reformáció kori kincseire. „Nagyon jó volt megtapasztalni, hogy a fiatal korosztály is érdeklődött a program témája iránt, így nagyon vegyes csapat gyűlt össze reggel fél 10-kor a Mátyás-kút előtt”  mondta Fekete László, a Reformáció Emlékbizottság sajtóreferense.

A séta Millisits Máté művészettörténész vezetésével a Palota alatti kriptában kezdődött, majd végighaladt az egykori evangélikus templomon, ezt követte egy rövid kitérő a Budavári Evangélikus Egyházközséghez, majd a Mária Magdolna-torony következett, ahol a résztvevők felmehettek egészen a torony tetejébe, ahonnan pazar kilátás nyílt Budapestre. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársai eredeti búcsúcédulát és reformáció korabeli hivatalos okleveleket mutattak meg a sétálóknak.

Záró helyszínként a 2017-ben felavatott reformáció-emlékkút szolgált, mellyel a Reformáció Emlékbizottság maradandó emléket kívánt állítani az utókornak a reformáció négy solájával.

Aki lemaradt a sétáról, látogasson el a https://reformacio2017.hu/reformacio-a-varban/ oldalra, ahol a térkép segítségével végigjárhatja a reformáció rejtett kincseit.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!