Harangot szenteltek Sitkén

Harangot szenteltek Sitkén

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Sitke – Hálaadó istentisztelet keretében szentelte fel Szemerei János püspök a Nagysimonyi Evangélikus Egyházközséghez tartozó sitkei leánygyülekezet templomának új, hatvanöt kilogrammos harangját, Gombos Miklós harangöntő mester alkotását. A liturgiában közreműködött Rostáné Piri Magda, a Vasi Egyházmegye esperese, valamint Rác Dénes helyi helyettes lelkész.

A harangok funkciójáról beszélt Zsid 3,7 alapján tartott prédikációjában a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület lelkészi vezetője. „Az eszközök arra valók, hogy a szent Istennel való közösségre, kapcsolatra, szeretetének megtapasztalására segítsenek minket” – fogalmazott a püspök. Majd hozzátette: a harang arra a helyre hívogat, ahol az Isten igéje szól, így kerülhet Isten szolgálatába.

Az úrvacsorás alkalmat követő közgyűlésen Rác Dénes beszámolt az elmúlt években a templomon elvégzett munkákról. 2013-ban a toronysüveg javítására, bádogozására és a vakolat javítására került sor. 2017-ben pedig a belső festés és a nyílászárók javítása, cseréje valósulhatott meg. Emellett a régi, megrepedt harang helyett újat öntetett a közösség, melynek villamosítását Vas Csaba salköveskúti római katolikus plébános végezte el. A költségeket a helyi kántortanító-lakásért kapott kártalanításból, illetve adománygyűjtésből fedezték. Rác Dénes köszönetet mondott a gyülekezeti tagoktól kapott sok segítségért is.

Végül Szemerei János püspök és Rostáné Piri Magda esperes köszöntötte a jelenlévőket.

Az ünnepség a nagysimonyi evangélikus imaházban tartott szeretetvendégséggel zárult.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!