Szeretet és diszkriminációmentesség – Ezt üzeni ma Sztehlo Gábor

Szeretet és diszkriminációmentesség – Ezt üzeni ma Sztehlo Gábor

Share this content.

Forrás: Kötőszó, szöveg: Kézdi Beáta
„Ebben a bizonytalanságban az egyetlen, aki állandóságot mutatott ezeknek a gyermekeknek, Sztehlo Gábor volt, aki Istenbe vetett eltántoríthatatlan hitével maradt szikla, és ezzel valódi hegyeket mozdított meg. Egyedül a szeretethez és a különbségeket nem ismerő befogadáshoz ragaszkodott, ettől egyik önkényuralmi rendszer sem tántorította el." – írja Sztehlo Gábor evangélikus lelkészről a Sztehlo-gyerekek voltunk című kötet fülszövege. A könyvet június 4-én, hétfőn 17 órakor mutatták be a Magyarországi Evangélikus Egyház székházának Üllői út 24. szám alatt található templomában.

Az Üllői úti templom és a karzat is megtelt érdeklődőkkel a könyv bemutatóján. Kendeh K. Péternek, a Luther Kiadó vezetőjének köszöntője után Merényi Zsuzsanna, a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány kuratóriumi elnöke és a téma kutatója laudációjában úgy fogalmazott, hogy Sztehlo Gábor evangélikus lelkész ott és akkor segített, amikor erre szükség volt, akkor is, ha másoknak ez nem tetszett – és ez ma is példaként állhat előttünk. A kötet szerkesztőivel, Andrási Andorral, a Sztehlo-alapítvány egyik alapítójával, a kötet egyik ötletgazdájával (a másik Stifner-Kőháti Dorottya, az Evangélikus félóra rádiós szerkesztője, újságíró) és Laborczi Dóra újságíróval, a Kötőszó evangélikus közéleti blog alapítójával Kézdi Beáta, az Evangélikus Élet magazin szerkesztője beszélgetett.

A kötet huszonhét életút portréját a szerkesztők igyekeztek ugyanazokra a szempontokra felfűzni: mi vezette a gyerekeket Sztehlo Gáborhoz, milyen háttérből jöttek; mit éltek meg ott; és mit vittek el magukkal. Így képet kapunk a kötetben a háború előtti, alatti és utáni életükről is – árulta el Laborczi Dóra szerkesztő.

Ebben a bizonytalanságban az egyetlen, aki állandóságot mutatott ezeknek a gyermekeknek, Sztehlo Gábor volt, aki Istenbe vetett eltántoríthatatlan hitével maradt szikla, és ezzel valódi hegyeket mozdított meg. Egyedül a szeretethez és a különbségeket nem ismerő befogadáshoz ragaszkodott, ettől egyik önkényuralmi rendszer sem tántorította el. Saját egyházával is összezördült időnként, tevékenysége mégis mélyen evangélikus teológiai értékeken és hagyományokon alapszik: a hasznos elfoglaltságon, demokratikus intézményi berendezkedésen és a gyerekek felé irányuló, minden emberi értelmet meghaladó szereteten. Az egyedül a hit vezérelte döntéseken, az egyedül Isten kegyelmébe vetett bizalom felöltésén. A katonai diktatúrák árnyékában csendesen testvéri közösséget építő, cselekvő bátorságon. A legszebb és legnehezebb – tehát minden kétséget kizáróan, vállaltan – krisztusi mintán” – olvasható a kötet fülszövegében.

Sztehlo Gábor életének mára vonatkozó üzenetét a kötet bemutatóján Andrási Andor egy szóval fogalmazta meg: „diszkriminációmentesség.” Vallástól, származástól függetlenül segített Sztehlo Gábor; volt, hogy a saját egyházával is szembement ezért. „Befogadókészség, segítségnyújtás, megértés, a másik hátterétől függetlenül, ez örökségének egyik legfontosabb üzenete” – összegzett Andrási.

A beszélgetés végén a közönség soraiban jelen lévő Sztehlo-gyerekek a moderátor kérésére mind felálltak, és egyesek személyes gondolataikat is megosztották. A publikum spontán tapsa az ő tiszteletükre talán az alkalom egyik legmegindítóbb pillanata volt.

A cikk a kotoszo.blog.hu oldalon érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!