A meglévő értékekre alapozhat az új igazgató a bonyhádi evangélikus gimnáziumban

A meglévő értékekre alapozhat az új igazgató a bonyhádi evangélikus gimnáziumban

Share this content.

Bonyhád – Augusztus 1-jétől Andorka Gábor vezeti a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumot. A vallásos családból származó pedagógus úgy látja, a meglévő értékekre alapozva, új gondolatokkal még sikeresebbé válhat a nagy múltú intézmény. Forrás: teol.hu, szöveg: Vizin Balázs, fotó: Gottwald Károly

– Miért pályázta meg az állást? 

– Új kihívásként tekintettem a feladatra. A számok világa és az a fajta menedzserszemlélet, amely elengedhetetlen egy igazgatónál, úgy érzem, közel áll hozzám. De ami ennél is fontosabb: 11 éve vagyok pedagógus és 35 éve evangélikus, erre alapozhatom, hogy legjobb tudásom szerint, a gimnázium kiemelkedő tanári karának tanácsaival, továbbra is egy sikeres intézményt működtessünk.

– Nyomást jelent Önnek, hogy egy olyan igazgatótól veszi át az irányítást, mint Ónodi Szabolcs? 

– Negatív értelemben semmiképpen sem, inkább pozitív, motiváló érzést jelent számomra. Szerencsés vagyok, hogy olyan kapcsolat alakult ki Ónodi Szabolcs és köztem, amire a kezdeti szárnypróbálgatásaimnál számíthatok. Hiszek abban, hogy a bölcsesség és az új gondolatok kellően kiegyenlítik egymást, és talán egy még jobb produktum jön létre ezáltal. Azt tartom elsődleges feladatomnak, hogy a meglévő értékekre építve egy folyamatos fejlődési pályán tartsam a gimnáziumot. A Magyarországi Evangélikus Egyház erős hátteret biztosít céljaim eléréséhez.

– Milyen lépéseket tervez? 

– Jó esetben az elképzelések és a lehetőségek összhangban vannak. De az is előfordul – mint például most, hogy kiderült, nyert az intézményünk 250 milliós energiakorszerűsítési pályázata –, hogy későbbre beütemezett feladatokat kell előre venni és levezényelni. A térség meghatározó oktatási intézményeként fontos küldetésünk van. Örömteli és megőrizendő az a fajta ismertség és elismertség, amely a gimnáziumunkat övezi, nemcsak Tolna megyében, hanem országszerte is. Az intézmény hangulatát, szellemiségét évről évre több diák tapasztalja meg, és azt szeretném, hogy ne változzon meg ez a tendencia, és minél több gyermek tartozzon ehhez a „szellemi centrumhoz”. A nálunk tanulók úgy viszonyulnak a gimnáziumhoz, mintha az az otthonuk lenne. Meggyőződésem, hogy az a légkör, ami körülveszi őket néhány évig, hosszú távon az életük minden területére pozitív hatással van.

– Az Ön életére milyen hatással volt a 2010-es választás, amikor polgármesternek indult Szekszárdon? 
– A politika az életünk része. Középiskolásként, 1993-ban tettem ígéretet az osztálytársaimnak, hogy 2010-ben megméretem magam. Ez egy egyszeri és megismételhetetlen alkalom volt. Az értékközlés és a jobbító szándék vezérelt, amikor jelöltettem magam.

– Többször hangsúlyozta a vallás jelentette erőt. 
– Az ember sosincs egyedül – még ha sokszor ezt is érzi –, mindig fordulhat Valakihez. Nehéz szavakba önteni azt a biztonságot és könnyebbséget, amit a vallás jelent nekem, erőt adva a mindennapokra. Már önmagában ez is felemelő. De ha arra gondolok, hogy van egy szép feleségem, négy gyönyörű, egészséges gyermekem, most pedig egy olyan intézmény élére kerültem, ahol korábban tanárként is remekül éreztem magam, akkor kell csak igazán hálát adnom ezért az áldásért.

Névjegy

Andorka Gábor 1978. július 26-án született Szekszárdon. Helyben végezte általános- és középiskolai tanulmányait. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán előbb könyvtár-történelem szakon, majd politológiából diplomázott. A Debreceni Református Hittudományi Egyetemen vallástanár, a Szegedi Tudományegyetemen történész, a Budapesti Műszaki Egyetemen pedig közoktatás-vezetői képesítést szerzett. Augusztus 1-jétől vezeti a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumot. Nős, felesége orvos. Négy gyermekük született. Szabadidejét legszívesebben velük tölti. Lazításképpen olvasni szokott, vagy a barátaival beszélgetni, főzni, hobbi-borászkodni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!