Hangolódó #97 | Rossz a világ? Táncolj!

Hangolódó #97 | Rossz a világ? Táncolj!

Share this content.

Forrás: Kötőszó, szöveg: Veres Szilárd
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Veres Szilárd készítette.

Egy viszonylag friss kutatás szerint a popzene az elmúlt harminc évben szomorúbb és változatosabb lett. Utóbbi érthető, hisz a könnyűzene folyamatosan fejlődik, az elmúlt három évtized alatt kiszélesedett a paletta. Az előbbiből meg mindenki leszűrheti a saját következtetését, én alapvetően kettőt vontam le belőle.

Egyrészt, hogy a fiatalabb generációk egyre nyíltabban beszélnek az érzéseikről nyilvános platformokon is, sokat fejlődött a pszichológiai betegségekről szóló közbeszéd, és kisebb lett az a stigma, amely azokon az embereken van, akik kezelésen vesznek részt, még ha az útnak csak az elején járunk is. Ez a fajta őszinteség pedig azt is magával hozta, hogy jobbára eltűnőben vannak a rejtélyes, természetfelettinek tűnő popsztárok és azok, akik mindig boldognak és vidámnak látszanak az eladhatóság miatt. Sőt ma a fiataloknak talán könnyebben eladható egy olyan híresség, aki ugyanolyan emberi, és ugyanúgy problémákkal küzd, mint bárki. Ugyanúgy megosztja a hétköznapjait a közösségi médián, mint bárki más. Az internettel látszólag leomlott az a láthatatlan fal, amely elválasztotta a sztárokat a hétköznapi emberektől, és ettől a hírességek újonnan kevésbé mitikusak. Beyoncé az egyik utolsó rejtélyes figura például, viszont legnagyobb sikerét mégis azzal a Lemonade-del aratta, amelyben őszintén beszélt arról, milyen is volt megcsalva lenni, és hogyan jutott túl élete egyik mélypontján.

A cikk teljes terjedelmében és a zenék a Kötőszó blogon érhetők el.

Címkék: Hangolódó -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!