Keressük meg a közös pontokat!

Keressük meg a közös pontokat!

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Fekete Adrienn Mercédesz ötödéves teológus-lelkész szakos hallgatót elhívásáról, a hitoktatásról és a lelkészi feladatokról is kérdeztük.

Az újpesti gyülekezetből jöttél az egyetemre. Miért a teológiát választottad?

– Anyai ágon evangélikusok vagyunk. Már az általános iskolát is egyházi intézményben végeztem, de igazán meghatározóak a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban szerzett középiskolai élményeim voltak. Hittantanárunk, Csoportné Fekésházy Márta nemcsak tanított, de hitet is adott nekünk. A Biblia alapján közösen gondolkodtunk a hitről és az életről. A pályaválasztáson gondolkodva abban biztos voltam, hogy emberekkel szeretnék foglalkozni. A gimnázium végén azt éreztem, hogy Isten a lelkészi szolgálatra hívott el.

A klasszikus lelkészi feladatok mellé ma számos új kihívás is társul. Mi szerinted ma egy lelkész feladata?

– A gyermekektől az idősekig bezárólag nekünk az egyes embert kell megszólítanunk, hogy be tudjuk vonzani őket a gyülekezet életébe. A közös pontokat kell megkeresni. Gyülekezetünkben azt érzékelem, hogy a fiatalok is, és az idősek is érzik: nálunk van egy olyan közös szál, amihez jó visszatérni, és ezt az is megélheti, aki egy ideig kimarad; ő is tudhatja, hogy számítunk rá. A lelkész feladata, hogy a gyülekezeti tagokat be tudja vonni a gyülekezet életébe, hogy mindenki érezze, szükség van rá.

Mitől vonzó egy gyülekezet?

– A vonzósághoz nagyon fontos a nyitottság. Legyünk bátran nyitottak és megszólíthatók! Sokszor úgy érzem, kicsit elmegyünk egymás mellett. Mutassuk meg, hogy mi is ebben a világban élünk, hasonlóak a gondjaink, van közös témánk, és hogy jó nálunk lenni.

A teológiának mely területe foglalkoztat leginkább?

– Nehéz egyet kiemelni, mert mindegyik tanegység érdekes számomra. Azt hiszem, a teológián az a nagyon jó, hogy alig várjuk, hogy minél több és minél szélesebb körű ismerettel gazdagodhassunk. A biblikus tantárgyakat különösen is szeretem, de őszintén: nem tudok választani.

Teológiai tanulmányaid mellett hitoktatást is végzel. Mit jelent számodra a tanítás?

– Jelenleg mindegyik hittanórámon egy-egy gyermek van. Ez másfajta oktatást igényel, mint amikor egy osztállyal foglalkozunk. Itt jobban meg tudom ismerni a diákot, és ezáltal sokkal személyesebb lesz az oktatás, amit szeretek.

Az újpesti gyülekezet családi istentiszteleteinek is közreműködője vagy.

– Lelkészünk, Solymár Péter fogja öszsze a családi istentiszteleteket. Én a háttérmunkában és a lekcióolvasásban szoktam segíteni neki. A hitoktatói munkaközösségben szoktuk megbeszélni a családi istentiszteleteket is, így lehetőséget kapunk arra, hogy mi is gondolkodjunk róla.

Melyik a számodra különösen meghatározó bibliai ige?

– „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.” [2Kor 12,9a] Ez az ige megmutatja, hogy Krisztus alkalmatlan embereket állít a szolgálatába, és elegendő kegyelmet ad nekünk ahhoz, hogy elinduljunk ezen az úton. Fel tud tölteni, hogy tudom: Isten engem is elfogad, új életre hív; hogy tudom: én is megkaptam a kegyelem ajándékát.

 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 1920. számában jelent meg 2018. május 20-án.
Az 
Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!