Indulatok és kezelésük a mindennapokban, avagy néha elgurul a gyógyszer

Indulatok és kezelésük a mindennapokban, avagy néha elgurul a gyógyszer

Share this content.

Szöveg: Molnár József, fotó: Tóth Melinda Anna
Az „indulat” szóról az embernek általában olyan szavak vagy szinonimák jutnak először eszébe, melyek mind negatív jelentéstartalmúak.

Mik az indulatok? Valójában összetett gondolatok, melyekkel gyakran biokémiai reakció is együtt jár. A külvilágból az éntudat felé irányuló inger váltja ki őket, melyet az éntudat támadásként azonosít.  Az agy védekezésképpen automatikusan elindít erre egy válaszreakciót: ez összetett gondolatokból áll, és hogy valódinak tűnjön, alátámasztásként hormontermelést is indít hozzá.

Minden indulatnak van iránya, célja és tárgya. Ebben az értelemben rajongani valamiért, félni valamitől, dühösnek lenni valakire – mind indulatok(!), nem valódi érzések. A szó latin megfelelője: emovere, mely 'kifelé mozgás'-t jelent.

Mindebből következik, hogy az indulatok és megnyilvánulásaik természetes jelenségek. Gondot az jelent, ha az indulatos magatartás hosszan tartó és ismétlődő.

Harag és indulatkitörés: az indulat két leggyakoribb arca. Magyar nyelvünk érdekes képet társít az embert érő indulatokhoz:

  • „Nem tudom lenyelni, ami velem történt!”
  • „Nem tudom megemészteni, amit mondtál!”
  • „Gyomoridegem van!”
  • „Felment a cukrom!”

Mindegyik mondat gasztroenteriális elváltozásokat jelöl, az ilyen tipusú betegségek kialakulása és a fékezhetetlen indulatok közötti szoros kapcsolat pedig klinikailag valóban igazolt.

A saját személyiségünk megismerése után rájöhetünk arra, hogy milyen helyzetek, szavak vagy életesemények azok, amelyek indulatossá tesznek. Íme két lehetőség a mindennapi indulatok eszköz nélküli kezelésére:

  • ABCD mód
  • 4 × 4-es légzéstechnika

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!