Egyházi vezetők gratuláltak az Egyházak Világtanácsa fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából

Egyházi vezetők gratuláltak az Egyházak Világtanácsa fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából

Share this content.

Forrás: WCC, Oikoumene.org, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Genf – A tagegyházak, a testvérszervezetek és a szélesebb ökumenikus mozgalom hálaadásának és bátorításának üzenetei érkeztek az Egyházak Világtanácsához (EVT). A közösség a napokban ünnepelte meg, hogy immáron hetven éve cselekszik a keresztény egység érdekében.

Alois testvér, a taizéi közösség elöljárójának megjegyzése szerint mind a Egyházak Világtanácsa, mind a Taizé a második világháború után alakult ki, alapítói békére és keresztény egységre vonatkozó elképzelése alapján. „A nyomában megpróbáljuk mis is életben tartani az egység lángját. Folytassuk közös utunkat!”

Alapítása óta az EVT célja a teológiai tudás összegyűjtése és mások szolgálata, mondta dr. Martin Junge, a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) főtitkára. Egy olyan világban, ahol az egység egyre nagyobb veszélynek van kitéve, az evangélikus közösség továbbra is elkötelezett az ökumenikus mozgalom iránt, amelyet Isten szeretetének tanúiként hívnak meg, hogy „az embereket összefogja, kibékítse, és bátorítson az igazság és a béke iránt az Isten minden teremtménye számára”.

Az EVT-ben való tagság áldás, bátorítás és erő az Észak-Indiai Egyház (CNI) számára, vélte Alwan Masih, a CNI zsinati főtitkára. „Imádkozunk a megerősített missziós partnerségért, hogy mindannyian együtt viseljük az a küldetést, amelyet Urunk és Megváltónk Jézus Krisztus együtt vállalt velünk.”

A Keresztény Kommunikáció Világszövetsége (WACC) szintén ünnepélyes üdvözletet küldött az évfordulóra, megjegyezve, hogy alapítói közül Philip Potter később az EVT főtitkára lett. „Mind az Egyházak Világtanácsa, mind a WACC teljesen tisztában van azzal, hogy a kommunikáció erősíti az emberi méltóságot és megerősíti az emberi egyenlőséget” – olvasható a WACC üzenetében. „A kommunikációs jogok alapvetően kapcsolódnak a befogadás és a kirekesztés, az egyenlőség és az egyenlőtlenség, a hozzáférés és a megtagadás kérdéseihez.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!