Püspökiktatásra készülünk – Friss információk!

Püspökiktatásra készülünk – Friss információk!

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Lázár Zsolt
Szarvas – 2018. június 30-án, szombaton 11 órára a szarvasi Ótemplomba várják mindazokat, akik szeretnének részt venni Kondor Péter korábbi esperes, békéscsabai lelkész püspöki iktatásán. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat szeretnénk megosztani az Evangélikus.hu olvasóival.

Ahogyan azt Lázár Zsolt esperestől, az Ótemplom lelkészétől, az egyik főszervezőtől megtudtuk, az Ótemplom körül lezárások lesznek, így minden érkezőt arra kérnek, hogy a mellékelt tájékoztatóban olvasható lehetséges parkolási helyeket keressék.

A tájékoztatóból megismerhetjük az ünnepi istentisztelet liturgikus rendjét is, és további fontos információkat is megtudhatunk.

A program az Ótemplomnál 10 órakor térzenével kezdődik, Matajsz János karnagy vezényletével. A lelkészeket is lehetőség szerint erre az időpontra várják a helyszínre, ők a főiskolánál fognak gyülekezni, és együtt vonulnak majd.

A templom körüli sátrakban többek között egészségügyi szolgálat és frissítők lesznek, de az Evangélikus Diakónia is bemutatkozik, továbbá a Luther Kiadó kiadványai is megvásárolhatók lesznek.

10 óra 20 perckor a templomban a Benka-iskola diákjainak rövid színibemutatója, összeállítása látható majd, és a program közös énekléssel folytatódik.

Az istentisztelet 11 órakor kezdődik, előreláthatóan másfél órás lesz. Orgonán játszik Finta Gergely, a zenei szolgálatban közreműködik a békéscsabai Calandrella Kamarakórus Kutyejné Ablonczy Kalatin vezényletével.

Az istentisztelet után ünnepi közgyűlésre kerül sor, és a köszöntők elhangzását követően ér majd véget az alkalom.

Az Ótemplomi Szeretetszolgálat jóvoltából a program folytatásaként a résztvevőket ebédre várják a templom előtti utcában felállított nagysátorba.

A püspökiktatásról Evangélikus.hu honlapunkon részletes beszámolókkal készülünk fényképes és videós tudósítás formájában. 
Július 1-jén, vasárnap 10.30-tól a Duna Televízió felvételről sugározza másfél órában az előző napon Szarvason lezajló püspökiktatást.

Lázár Zsolt esperes az alábbi facebookos videóüzenetben részletes és gyakorlatias tájékoztatással szolgál a tudnivalókról:

Újabb bejelentkezés Szarvasról:

 

Kondor Péter 1968-ban született Szegeden. Orosházán, majd Szarvason nevelkedett, és a város Vajda Péter Gimnáziumában érettségizett 1986-ban. Gimnazistaként fogadta el Krisztus érte is lehajló szeretetét, és kezébe téve további életét jelentkezett az Evangélikus Teológiai Akadémiára. 1992-ben végzett, D. dr. Harmati Béla ordinálta.

Az egyetemi évek alatt kötött házasságot Zuba Klárával. Két gyermekük van.

Lelkészi szolgálatát 1992-től 1996-ig a nagyszénás–gádorosi társgyülekezetben, 1996–1998 között a szarvas-ótemplomi egyházközségben, 1998-tól 2001-ig a kondorosi egyházközségben végezte, majd 2001 óta a békéscsabai egyházközségben szolgál. További szolgálati területei: 1996–2000 között a Déli Egyházkerületi Bíróság elnöke; 2000 óta a Kelet-békési Egyházmegye esperese, a gazdasági bizottság tagja, majd 2012 óta elnöke. 2006-tól egyházunk országos presbitériumának tagja, valamint zsinati tag. 2008 óta a Lelkészi Munkaközösségek Országos Szövetségének elnöke.

Több evangélikus intézmény, így a békéscsabai és a mezőberényi gimnázium, a mezőberényi óvoda, valamint a mezőberényi nyugdíjasklub, a kondorosi nyugdíjasház igazgatótanácsi elnöke, a Békéscsabai Evangélikus Szeretetszolgálat vezetője.

Tagja az Evangélikus Lelkészakadémia és a Rózsák terei Evangélikus Középiskolai Kollégium igazgatótanácsának, a lelkészi életpályamodellt és a választási törvény egyszerűsítését előkészítő, valamint több más munkacsoportnak.

Tizenöt éve szolgál a békéscsabai Keresztény Ifjúsági Egyesület lelkivezetőjeként.

PÜSPÖKIKTATÁS TESSEDIK VÁROSÁBAN

Bemutatkozik a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség – Lázár Zsolt esperes, házigazda írása

Szarvast evangélikus hívek alapították, így a templom és a város élete szorosan összetartozott. A városalapítók 1722-ben érkeztek, és egy évvel később fel is építették első templomukat.

A mai Ótemplom a gyülekezet negyedik temploma, 1788-ban épült Tessedik Sámuel lelkész vezetésével. A főbejáraton belépve elsőként a szószékoltárt pillantja meg az érkező. A Zellinger András festette oltárkép Jézus mennybemenetelét ábrázolja.

Bár az ország egyik legnagyobb evangélikus temploma lett az épület – hiszen több mint háromezer férőhelyes –, nemsokára ez is kicsinek bizonyult. Az új templom alapkövét 1895-ben tették le, és másfél év alatt el is készült az új istentiszteleti hely.

A templom és a szarvasi iskolák története is szorosan összekapcsolódik. Az evangélikus egyházhoz tartoztak elemi iskolák, az árvaház, a Vajda Péter Gimnázium és a Luther-tanítóképző is. Ma Szarvason evangélikus óvoda, általános iskola és gimnázium működik, ahol közel ezer gyermek nevelése és tanítása folyik. A helyi evangélikus szeretetszolgálat munkája közel hatszáz idős ember életét könnyíti meg nap mint nap. A legszegényebbek megsegítésére az elmúlt években rendszeres ételosztási akciókat szerveztek. Eddig összesen több mint százezer adagot osztott ki a szeretetszolgálat. A téli időszakban a legelesettebbeket az ideiglenesen működő krízisközpontokban igyekeznek megóvni a tél viszontagságaitól.

A sokrétű szolgálatban meghatározó az örökség ápolása, de a helyi evangélikus közösség a hétköznapokban mindig keresi a nyitás lehetőségét is a körülötte élők felé.

1803-ban a gyülekezet Hamaljár Márton püspököt választotta meg lelkészének, így Szarvas püspöki székhely lett. Az ő nevéhez fűződik a híres ótemplomi orgonának, az akkori Magyarország második legnagyobb orgonájának a megépítése.

Büszkeséggel és örömmel tölti el a közösség tagjait, hogy az Ótemplomban kerül sor az egyházközség korábbi lelkészének, Kondor Péternek, a Déli Evangélikus Egyházkerület új püspökének a beiktatására.

Csatolt állományok: Puspokiktatasliturgiafuzet.pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!