Hangolódó #100 | A századik

Hangolódó #100 | A századik

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Nagy Szabolcs
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. A mai Hangolódó a századik, ezért kiválogattunk egy-egy dalt az eddigi 99 válogatásból.

Magam sem hittem volna, hogy eljutunk a századikhoz, de hogyan is született meg a Hangolódó?

2015-ben – az amerikai ösztöndíjam alatt – sokat olvastam a Kötőszót, egy nagyon fontos és jó kezdeményezésnek tartottam. Azt tapasztaltam a kinti diáktársaimon, hogy a kereszténységüket a cselekvésben élik meg leginkább, és ez rám is nagy hatással volt, így amikor hazajöttem, egy egyetemi vizsga előtt megszólítottam Laborczi Dórát, a blog alapítóját, hogy érdeklődöm a blog iránt, és miben tudok segíteni? Dóra elég kétkedve nézett rám, de nyitott volt mindenre, és ez megnyugtatott. Azon a nyáron akadtam rá a 444.hu Hangover rovatára, mely hasonló elvet követ, mint a Hangolódó, csak míg a mi válogatásaink egyfajta lelki felkészülésről és keresésről szólnak, addig a Hangover középpontjában – nevéből adódóan – a másnaposságból való gyógyulás áll. A különbség abban is látszódik, hogy a Hangover a zenére fókuszál leginkább – sokkal hosszabbak a válogatások –, míg a Hangolódónál nagyon fontos a dalokhoz csatolt szöveg, mely olykor egy-egy rövid meditációként is megállja a helyét. Ez a lelki többlet a Hangolódó szerkesztésében mindig is nagyon fontos volt.

Azóta, úgy érzem, sokat fejlődött a rovat, de van még hova fejlődni.

A legnagyobb álmom talán az, hogy ez a felület egy közösségi tér legyen. Egyre többször fordult elő az egyes válogatások után, hogy küldtetek nekünk dalokat kommentben vagy a Facebook-csoportban, és ez remek érzés. Egyszer talán eljön annak is az ideje, hogy a Hangolódók már „maguktól működnek”, és azt ti, olvasók-hallgatók rakjátok össze. Ezért is fontos, hogy a századik válogatás ünneplésének ti is részesei legyetek. 

A mostani, jubileumi válogatás nem a szokásos formát követi. Spotify-on érhető el, mivel így volt a legkönnyebb összeállítani ezt a hosszú listát. Egyes dalok sajnos nem szerepelnek a streaming szolgáltató kínálatában, ott egy linken keresztül lehet őket meghallgatni.

Ebben a válogatásban kilencvenkilenc dal szerepel. A századik legyen a tiéd. Küldd el azt a dalt, melyet odaraknál ennek a listának a végére. 

Köszönjük szépen, hogy követitek ezt a rovatot, és reméljük, hogy sok közös zenei utazásban lesz még részünk!

A teljes cikk a KötőSzó blog oldalán érhető el.

Címkék: Hangolódó -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!