Jegyzetlapok

Jegyzetlapok

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Szeverényi János
Malomkő vagy irgalom? Az eltűnt és bántalmazott gyermekek világnapja volt május 25-én. Hazánkban is több ezer gyermek tűnik el évente. Egy részük soha nem kerül elő.

Közülük sokat testileg, lelkileg bántalmaznak, hetente egy meghal szülői agresszió miatt. A lelki sérüléseket egy életen át hordozzák magukban. Alig van nagyobb bűn annál, mint amikor a védtelenek helyzetével élnek vissza. „Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, akik hisznek bennem, jobb annak, ha malomkövet kötnek a nyakára, és a tenger mélyébe vetik.” (Mt 18,6) Ez a terület minden felnőtt közös felelőssége.

Indián hajlékot keres. Különleges (hajléktalan-) lakógyűlésen vettem részt. Ahogy korábban már írtam erről, Indián barátunk a maga által épített kunyhóban lakik egy garázssor és a vasúti töltés között Tarzan nevű kutyájával. Utcai zenélésből és piacozásból eltartja magát, senkit nem zavar.

Terepszemlét tartott a MÁV és az önkormányzat ezen a mások által is lakott területen, mert ki akarják üríteni a töltés melletti sávot. A megjelent vezetők és biztonsági emberek csodálkoztak, hogy egy lelkész is megjelent. Átbeszéltük a helyzetet. Az alpolgármester asszony jóindulatú volt. Annyit sikerült elérnünk, hogy heteken belül még nem lesz „dózerolás”. Indián nem szeretne bemenni hajléktalanszállóra. Kicsi önkormányzati bérlakásért lobbizunk számára. Sokat szenvedett ez az ember évek óta. Sok kanyar után áll a lábán, dolgozik és imádkozik.

Az állam, a kormány, az önkormányzat, az egyházak és az érintettek közös felelősségéről van itt szó. Utcai szociális munkás voltam (a gyülekezeti lelkészség mellett) a VIII. kerületben. Sokakon segítettünk. A közmunkaprogram is jelent valamit. Aki akar, és segítséget kér, ki tud jönni a nagy mínuszokból.

Az elesett állapotok mögött családi problémák, rossz neveltetés, szenvedélybetegségek, válás és sok egyéb probléma van. Szegények mindig voltak, lesznek velünk. Sajnos. Az emberiség legalább negyedének nincs meg a napi élelme, és nincs fedél a feje fölött. Ne hárítsunk, projektáljunk, ítélkezzünk, hanem imádkozzunk és dolgozzunk. Amikor majd a királyi szék előtt állunk, nem a mások mulasztásai miatt fognak minket megkérdezni.

Segítség Koreából. Kim Páltól, koreai barátunktól kaptuk a hírt: „Május 18–22. Europe CMI koreai misszionáriuskonferencia volt Németországban. Az Úr megerősített minket az ige és a Szentlélek által, imádkoztunk az európai misszióért egy szívvel, egy lélekkel. Csodálatos terve van az Úrnak a koreai misszionáriusokkal és gyermekeikkel.” Dél-Koreában olyan erős a keresztyénség, hogy százával küldik a világ minden tájára a miszszionáriusokat. Hazánkban harmincan szolgálnak, segítenek. Szükség van rájuk.

Kalászszedegetés. Igazi pünkösdi ünnepünk volt Felvidéken. Sajógömörben és Gömörpanyiton kiemelkedő létszámmal ünnepelt a gyülekezet. Hálát adtunk az adományokból vásárolt autóért, hangosítóberendezésért, a Badin Ádám rozsnyói előadóművésszel felvett, Jézus beszédei című CD-ért és a Balogh Tibor budapesti grafikus által felújított gömörpanyiti oltárképért.

A pünkösdi történetet Ádám olvasta fel a Szentírásból. Tibor evangéliumi énekeket adott elő, és beszámolt az oltárkép restaurálásáról. A sajógömöri istentiszteleten ostya és kenyér is volt az ökumené jegyében.

Meglátogattuk a lökösházi testvéreket is. A faluban 243-an laknak. Az elkötelezett polgármester asszony a munkatársaival és az evangélikus misszióval keresztyén ifjúsági zenekari fesztivált szervez. „Mint oldott kéve, széthull nemzetünk…!” – írta Tompa Mihály A gólyához című versében. Az Úr Jézus a Szentlélek által éppen öszszegyűjti a széthullt szálakat. 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 23–24. számában jelent meg 2018. június 17-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!