Támaszt adó képzés

Támaszt adó képzés

Share this content.

Forrás: reformatus.hu, Szöveg: Hegedűs Márk, illusztráció: Kapás Csilla
„Spiritualitás és misszió az egyházban” elnevezéssel indul hiánypótló szakirányú továbbképzés a Károli Gáspár Református Egyetemen (KRE) protestáns lelkészek számára. Siba Balázs, a képzés szakfelelőse, a KRE Hittudományi Karának dékánhelyettese szerint az így formálódó protestáns műhely segít majd a lelkészeknek, hogy a Krisztusban történő növekedés és a növekedésben való támogatás mai lehetőségeit lelki, szellemi és szakmai közösségében együtt keressék. A képzés 2019 februárjában indul.

Egy szakdolgozó teológushallgató méltatlankodása indította Siba Balázs egyetemi docenst, dékánhelyettest, hogy létrehozzák a spirituális segítő szakirányt a KRE-n. A teológus azt kifogásolta, hogy miért nincs protestáns lelkészek számára olyan továbbképzés, ahol a spiritualitásban lehet elmélyülni. Jelenleg sok lelkész katolikus lelkigyakorlatokra jár, hogy ezt a hiányt pótolja – érvelt a szakdolgozó.

Siba Balázs értette, sőt megértette diákja problémáját, hiszen, bár a lelkészképzés tíz évvel ezelőtti átalakítása során sok gyakorlati tantárgyat beillesztettek, ő is érezte, hogy szükség lenne még bizonyos kurzusokra, hogy a hallgatók hitük megélésének tapasztalataira reflektálhassanak. „Vannak olyan fiatalok, akik kikerülnek a teológiáról, és 23-24 évesen lelkészként már vezetőnek kell lenniük a gyülekezetükben, és ott kell állniuk támaszként, segítőként az emberek mellett.” Az új, spirituális segítő szakiránynál éppen erre a kihívásra fókuszálnak majd.

A hír folytatása a Református.hu oldalon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!