Az elmúlt tíz Luther-év tudományos mérlege

Az elmúlt tíz Luther-év tudományos mérlege

Share this content.

Forrás: Evangelischer Pressedienst
Wittenberg – A Luther-évtized 2008 szeptemberében Wittenbergben vette kezdetét azzal a céllal, hogy a 2017-es reformációi jubileumot előkészítse. Az elmúlt tíz esztendő fókuszba helyezte a reformátor központi gondolatait, amelyeket a közönség számtalan rendezvényen ismerhetett meg.

Anselm Schubert, az Erlangen-Nürnbergi Friedrich Alexander Egyetem Újkori Egyháztörténeti Tanszékének professzora ugyanakkor kijózanító mérleget von az immáron elmúlt, Lutherre emlékező évtized kapcsán. Az Evangelischer Pressediensttel folytatott beszélgetésben „stratégiai hibának” nevezte, hogy az eseményeket és ünnepségeket tíz évre osztották el. „Útnak indulást akartunk megünnepelni, de az nem szokott tíz évig tartani” – jegyzi meg a professzor. 

Az elmúlt időszak ünnepségei mind egyházi, mind politikai szempontból túl voltak hajtva, magyarázza a protestáns teológus, a végső kiértékelésére ugyanakkor még várni kell. Véleménye szerint azonban tudományos szempontból az elmúlt tíz év semmilyen eredményt nem hozott. Ezzel szemben az 1983-ban, Luther Márton születésének ötszázadik évfordulója alkalmából összeállított kiállítási katalógus ma már a Luther-kutatás alapművének nevezhető.

Címkék: Luther-év -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!