Félmillióval csökkent a németországi keresztény egyházak tagjainak száma

Félmillióval csökkent a németországi keresztény egyházak tagjainak száma

Share this content.

Forrás: echotv.hu, MTI
Berlin – Egy év alatt 660 ezerrel csökkent a németországi nagy keresztény egyházak tagjainak száma – mutatott rá pénteken a Németországi Protestáns Egyház (EKD) és a római katolikus egyház német püspöki konferenciája.

A protestánsok a friss adatok szerint 21,5 millióan vannak, 390 ezerrel kevesebben, mint egy évvel korábban, ami 1,8 százalékos csökkenést jelent. A római katolikus egyház tagjainak száma pedig 270 ezerrel, s így 23,3 millióra csökkent egy év alatt Németországban. A Németországban élő 82,7 millió ember 57,6 százaléka tartozik valamelyik keresztény felekezethez. 

A hívők számának csökkenése leginkább demográfiai okokra vezethető vissza. A protestáns egyház követői közül tavaly 350 ezer ember halt meg. A reformáció ötszázadik évfordulójának évében azonban mintegy 10 ezerrel többen, csaknem 200 ezer ember döntött úgy, hogy elhagyja az egyházat. 

Az egy évvel korábbinál 6 ezerrel többen, 168 ezren léptek ki a római katolikus egyházból is. A csatlakozók száma viszont magasabb volt az egyházat elhagyókénál. A protestáns egyházhoz 205 ezren csatlakoztak tavaly, szinte ugyanannyian, mint egy évvel azelőtt. A római katolikus egyház 170 ezer új tagot köszönthetett. 

Hans Langendörfer, a római katolikus német püspöki konferencia titkára fájdalmasnak nevezte, hogy ilyen sokan hagyták el az egyházat. Mint fogalmazott: az egyháznak utat kell találnia, hogy elérje és megszólítsa az embereket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!