Elkezdődött a Szélrózsa találkozó: Mégis!

Elkezdődött a Szélrózsa találkozó: Mégis!

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, Fotó: Facebook.com/Szélrózsatalálkozó, kiegészítés forrása: vaol.hu, személyes vélemény: Märcz Samu
Bük – A 12. Szélrózsa evangélikus országos ifjúsági találkozó kezdetét vette Bükön. A nyitó istentiszteleten bemutatkoztak a vendéglátók is színes műsorukkal.

Voltak, akik a Szélrózsa-vonattal jöttek idén, mások az egyéni utazás lehetőségét választották. A regisztráció zökkenőmentesen zajlott, a kézhez kapott chipes kártya minden fontos információt tartalmaz, így magát a belépőt és az ebédjegyet is. Kezdődhetett a táborhangulat: a hivatalos helyszínek és sátrak lassan benépesültek, régi ismerősök köszöntötték egymást, sok örömteli találkozást tartogatott már az érkezés is. 

16 óra előtt a Közel együttes fellépésével felcsendültek az első dallamok az Átriumban (nagyszínpadon), majd Fabiny Tamás elnök-püspök a korábbi, mátrai találkozó házigazdájaként egy póló formájában átadta a rendezői stafétát a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület képviselőinek, akik viszonzásul maguk is egy pólót ajándékoztak az Északi Evangélikus Egyházkerület elöljárójának, a gesztussal a rendezési jogok átadás-átvételét jelképezve.

A nyitó istentisztelet keretében a helyiek kedves műsorral készültek, és a liturgiában is szorgosan segédkezdtek a helyi ifjúság tagjai. Simon Réka büki lelkész örömének adott hangot, hiszen régóta várta a találkozást és közösséget a szélrózsásokkal. Megköszönte az előkészítés fáradságos munkájában való részvételt minden büki gyülekezeti tagnak, hangsúlyozva, hogy a kihívás egyben áldás is volt a közösségük számára. A lelkész Lk 5,13 versek alapján szól: „Amikor egyszer a sokaság hozzá tódult, és hallgatta az Isten igéjét, ő a Genezáret-tó partján állt. Meglátott két hajót, amely a part mentén vesztegelt; a halászok éppen kiszálltak belőlük, és hálóikat mosták. Ekkor beszállt az egyik hajóba, amelyik Simoné volt, és megkérte, hogy vigye őt egy kissé beljebb a parttól, azután leült, és a hajóból tanította a sokaságot.”  Igehirdetésében rámutatott, hogy összefogott munkára volt szükség a szervezés terén, és reményét fejezte ki, hogy ennek gyümölcseként a találkozó folyamán a résztvevők valóban találkozni fognak egymással és Jézussal. Hiszen most mindannyian Jézushoz is jöttünk. Minden találkozás újat ad, szeretet, bizalom épül, barátságok erősödnek. Két évre feltöltjük magunkat, ahogy az ének is mondja „Építsd fel a templomot, lelkem mélyén üres vagyok”  de Jézus segítségével mindannyian feltöltekezhetünk. Ő itt lesz velünk, és áldássá tesz bennünket MÉGIS!

A nyitónapon lehetőség nyílt többek között világfalujátékot játszani, zenélt az UniCum Laude énekegyüttes és a Bagossy Brothers Company. Az afteren a pilisiek zenélésre, jatékra és beszélgetésre hívtak. A Nikodémusok óráján a világra való nemet mondásról lehetett elmélkedni, és a nap táncházzal ért véget, ahol a Berkenye Kisegyüttes, valamint Király Szilvi és Barátai zenéltek.

Lakatfal a gyülekezeti ház előtt

Az evangélikus gyülekezeti ház kerítése elé került az a fal, amelyre gyűlhetnek a lakatok: a keresztény elköteleződés jelképei. „Elég a te kegyelmed” – ez olvasható az első lakaton, amely a Bük feliratú rácsra került Simon Réka lelkész és Takácsné Papp Erzsébet, a büki gyülekezet felügyelője részéről. Ezt követték a lelkészasszony fiainak lakatjai, Mátyásé, Zsomboré és Vincéé sorban. „Tégy engem, mint egy pecsétet a szívedre”– az Énekek énekét idézte a lakatfal megáldása alkalmával Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke. Hangsúlyozta, hogy forró, égő szerelemről beszél az énekek könyve, a leggyönyörűbb érzésről: A szerelem és szeretet Isten legnagyobb csodája, és minden embert érint nemre, hitbeli állapotra, nyelvre tekintet nélkül”  fogalmazott a püspök.

A lakatfal állítása kínai eredetű szokás, mely mára szerte a világban és országban elterjedt: szerelmesek helyeznek közös lakatot egy fára, kerítésre vagy rácsra, ezzel pecsételve meg szerelmüket, összetartozásukat. A szerelem csodáját megtapasztaló emberek tehát állandósítanák érzéseiket, a közös lakat lezárása így egy-egy imádság az örök szerelemért. „De az Isten nemcsak azt a szeretetet ajándékozta nekünk, amely ember és ember között érvényes, hanem az Istenhez való elköteleződést is” – hangsúlyozta Szemerei János. Manapság nehezen köteleződnek el a fiatalok, ezért is reményteli lehetőség a Szélrózsa találkozóra készült lakatfal. A püspök beszédében megerősítette, hogy nem baj, ha „hagyományosan” is, vagyis a szerelmesek is használják majd a falat, de tudniuk kell: a szeretet Istene előbb szeretett minket, és az itt elhelyezett lakattal is a viszonzásunkat tudjuk kifejezni.

A Vaol.hu híradása a lakatfalról itt olvasható.

További információk és képek a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület Facebook-oldalán.

Együtt vagyunk. Mi, evangélikus fiatalok (Märcz Samu gondolatai)

Mintha tegnap lett volna, hogy a mátraházi Szélrózsára készülődtem. Ma pedig elkezdődött a 12. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó Bükön. Az elmúlt két évben nagyon sok ember dolgozott azért, hogy a ma induló fesztivál létrejöhessen. A fesztivál alatt azt a feladatot vállaltam, hogy élménybeszámolókat fogok írni a programokról. Sokszor írtam már különböző eseményekről, mégis úgy érzem, hogy a mostani írások azért lesznek különlegesek számomra, mert a Szélrózsa fesztivál a szívem csücske, és a szervezésnek is köszönhetően Mátraháza óta várom, hogy újra együtt legyünk mi, evangélikus fiatalok.

Nekem személy szerint ez a negyedik Szélrózsám. Ami rögtön feltűnt, hogy a mostani helyszín eltér az előzőektől. Most nem egy kemping vagy elzárt terület ad otthont a fesztiválnak, hanem azt lehet mondani, hogy egész Bük városa a helyszín. Az épületek között elterülő zöldfelületeken és a művelődési házban is találhatók programsátrak, a templomkertben sátortáborok, valamint az osztálytermekben és Bük egész területén további szállások. 

A két színpad is egy kicsit eltér a megszokottól. Az Átrium a büki művelődési ház részét képezi, s a színpaddal szembeni lelátón helyezkednek el a széksorok. Itt mélyülhetünk el majd a reggeli és esti áhítatokon, vagyis a #hálókon. A színpadot a Szélrózsa molinói és csodálatos leanderek díszítik. A molinó közepén az idei Szélrózsa mottója: MÉGIS! 

Remélem, hogy sokan a szívünkbe zárjuk az igét, és a következő napokban akár a kiscsoportos beszélgetések során, akár a fórumbeszélgetéseken még jobban megérthetjük Péter apostol Jézushoz intézett szavait.

Képeket a Facebook.com/Szélrózsatalálkozó oldalon lehet megtekinteni.

Fényképalbum ITT.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!