Véget ért a Szélrózsa találkozó!

Véget ért a Szélrózsa találkozó!

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna. Fotó: Facebook.com/szélrózsatalálkozó
Bük – 2018. július 29-én a záró istentisztelettel ért véget a 12. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó Bükön. A liturgiában Farkas Zsófia és Molnár Lilla lelkészek működtek közre, igét hirdetett Pongrácz Máté Szélrózsa-lelkész. Zenélt a VoG, báboztak a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ diákjai Oberling Zsanett vezetésével. A felolvasásban Farkas Zsófia győri tanítványai is segédkeztek.

A Szélrózsát meghatározó igével, Péter halfogásának történetével kapcsolatban (Lk 5,1–11) a lelkész elmondta: „Sokszor érezhetjük úgy, hogy rajtunk kívül álló okok közjátéka által valahogyan mégis belecsöppenhetünk a katartikus, örök életet meghatározó szituációba.” A tegnap esti Keresztmetszet-koncert is ilyen volt számára, vagy az ő első Szélrózsája, a tatai találkozó, amellyel kapcsolatban máig nem tudja, mi vitte őt oda, ki szólította meg, hogy tartson vele. De így örökre szóló emléket kaphatott.

Amikor Péter apostol elhívásának történetét végigvettük a héten, Péter apostolt követtük. A mai napon a lelkész azonban a Genezáreti-tó partján álló többi személyre fordította figyelmünket. Péter mellett ott áll János is, a későbbi szeretett tanítvány, aki akkor még halász szeretne lenni, szeretné a szakmát ellesni. Végighallgatja Péter és Jézus párbeszédét, és ez hihetetlen erővel hat rá, és a Mester őrá is hatással lesz. Ugyanígy lehetünk mi is hatással egymásra egy-egy szóval, cselekedettel, és megszólíthat bennünket ezáltal az evangélium ereje.

Sokan bizonytalanok lehetünk afelől, hogy az, ami öt napon át velünk történt, valóban nekünk szólt-e. Ezer kérdéssel, feszültséggel vagyunk tele, talán nem is vagyunk gyülekezetben, nincsen lelkészünk sem, közösségünk sem” – mondta Pongrácz Máté, és bátorított: merjünk bátran Jánoshoz hasonlóan Jézushoz közel kerülni.

Ő lesz később a szeretett tanítvány, pedig akkor még csak a háttérben volt. A jézusi elhívás néha nem elsőbbségi levéllel jön, hanem csak úgy, mint a nyári zápor, hirtelen, egy rajtunk kívül álló eseménnyel. Hat ránk és formál. Néha úgy, ahogy Péterrel megesett, néha úgy, ahogy Jánossal. Ha személyesen találkozunk vele,  akkor hátrahagyunk mindent, és követni kezdjük Jézust. Nyissuk ki a szívünket, tárjuk ki a lelkünket, és hagyjuk, hogy az örömhír hasson. Szakadozni kezdenek a hálók, és hatalmas csodát élhetünk át, amelyről korábban álmodni sem mertünk, és hátrahagyunk mindent Jézusért” – fejtette ki a lelkész prédikációjában, majd arra kérte a fiatalokat, hogy az istentiszteleten megkapott hálódarabokat, amelyek a bűnöket és a terheket jelképezik, majd az úrvacsoravételkor tegyék le Jézus hívásának engedelmeskedve a tábori oltár elé.

Az istentiszteleten az őrimagyarósdi tábor felújítására gyűjtöttek. Az éneklés és az úrvacsoravétel után Pongrácz Máté köszönetet mondott csapatának, akiknek a segítsége nélkül nem jöhetett volna létre ez a rekordokat felmutató találkozó. Megtudtuk, soha ennyien még nem voltak Szélrózsán, és soha nem volt még ennyi helybeli résztvevő sem. Ugyanígy elmondható az is, hogy ennyi önkéntes és középiskolás résztvevő sem jött még el. Reméljük, hogy ez a mennyei áldás, amelyet megtapasztaltunk, egész egyházunk életére el nem múló kegyelemmel lesz.

A záró istentisztelet képei a Facebookon.

További fényképalbum:

Több mint 500.000 Ft adomány

„Őrimagyarósd neve minden Vas megyében élő evangélikus fiatalnak a nyárral és számos különleges hangulatú táborral kapcsolódik össze, hiszen itt található az egyházmegye legnagyobb ifjúsági táborhelye. A tábor bejáratánál egy szép fa harangláb hirdeti az arra járóknak, szent helyre értek, barátokra és Istenre lelhetnek” – írták a szelrozsatalalkozo.hu oldalon.

„Az idei Szélrózsa szervezése közben szomorúan hallottuk, hogy az őrimagyarósdi ifjúsági tábor haranglábja az elmúlt években nagyon rossz állapotba került. Aki nem Vas megyében született, nem is tudja, milyen kultikus pontja a tábor és annak gyönyörű haranglábja az egyházmegyének. Megannyi élmény, emlék, különleges pillanat köt sokunkat Őrimagyarósdhoz. Gyülekezeti táborok, csendeshétvégék vagy egyházmegyei zenei táborok sora valósult meg az elmúlt évtizedekben az Őrség szívében. Barátságok, szerelmek, sőt Istentől jövő elhívások is kötődnek a táborhoz. 

Éppen ezért döntött úgy a Szélrózsa presbitériuma, hogy szeretne segíteni ennek a kicsiny gyülekezetnek. Nagy örömünkre szolgál, hogy jótékonysági felajánlásunkhoz a Szombathelyi Erdészeti Zrt. is csatlakozott.

Örömmel számolunk be arról, hogy a 2018. július 29-én megrendezésre került Szélrózsa záró istentiszteleten több mint 500.000 Ft perselypénz gyűlt össze. Ezt az összeget duplázza meg a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Így az erdészet és a ti segítségetekkel több mint 1.000.000 Ft fordítható az ifjúsági tábor fejlesztésére.

Isten áldja az adományozókat és a gyűjtés célját!”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!