111 ezer euró a dunaszerdahelyi és a galántai járásbeli templomok felújítására

111 ezer euró a dunaszerdahelyi és a galántai járásbeli templomok felújítására

Share this content.

Forrás: ujszo.com, fotó: Bartalos Éva
Csallóközcsütörtök – Gelle – Bacsfa – Év végéig több dunaszerdahelyi és galántai járásbeli templom megújul a kulturális minisztérium támogatásából. Van, ahol már elkezdték a munkát, máshol folyamatban van a közbeszerzési eljárás.

Az Újítsuk fel a házunkat! támogatási programba kilenc templom pályázott sikeresen. A bacsfai, a jókai, a somorjai, a mihályfai, a csallóközcsütörtöki és a gellei római katolikus templom, a sárosfai kápolna és a somorjai evangélikus templom kapott 5–20 ezer euró közötti támogatást felújítási munkákra. A jókai templomban régészeti ásatás kezdődik, Somorján az evangélikus templom homlokzatának szanálására fordítják a 20 ezer eurót, valamint a Sámotban álló Szent Margit-kápolnát és a mihályfai templomot is felújítják. Sárosfán a kápolna egyedülálló barokk oltárát és szószékét restaurálják. 

Megújul az orgona és a kincstár

A csallóközcsütörtöki Szent Jakab-templomban évek óta tart a feltárás és a felújítás. A több szakaszra bontott rekonstrukcióban számos munkát elvégeztek támogatásokból és a hívek adományaiból. A rekonstrukció során feltárt leleteket a hívek és a látogatók is megtekinthetik. A középkori bejárat felett kirajzolódnak a freskók, de a régi ablakok és a valamikori lépcső kövei, érmek, ékszerek is előkerültek. Most tízezer eurót kaptak az orgona felújítására, további mintegy ötezer eurót az Árpád-kori templom környékének rendbetételére. Masicza Róbert plébános elmondta, hogy a templom tornyában levő kincstárat is felújítják. Egyelőre csak létrán lehet bejutni a kis terembe, amelynek mennyezetén díszítés fut, a tapasztott fal is eredeti. A terem oldalába vájt lyukak arra utalnak, hogy egykor itt tárolhatták az értékes könyveket. Az egykori kincstárban kiállítóhelyiséget alakítanák ki.

Továbbiak a cikk eredeti oldalán olvashatóak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!