Emlékmű a hadadi németeknek

Emlékmű a hadadi németeknek

Share this content.

Forrás: frissujsag.ro
Hadad, Románia – Szombaton a hadadi evangélikus templom kertjében emléket állítottak azoknak a hadadi németeknek az emlékére, akiknek ősei Németországból telepedtek ide, utódaik pedig Hadadról Németországba.

Szombaton ünnepi istentiszteleten vettek részt a Németországban megalakult Hadadi Németek Közössége hazatért tagjai, akik emlékművet állítottak a Hadadról Németországba telepedett német evangélikusok emlékére. 1752-től gróf Wesselényi Miklós Dél-Németországból telepített többnyire evangélikus vallású családokat Hadadra, hogy azok birtokain dolgozzanak. Szorgalmas emberek voltak, hiszen sajátos jellegű lakóházakat és templomot építettek maguk számára, utódaik belakták a település nagyobb részét. A hadadi evangélikusok századokon át éltek a telépülésen, amíg az 1980-as években ők is kihasználták a lehetőséget, és visszaköltöztek őseik szülőhelyére, Németországba. Azok, akik Hadadon élték le gyermek- és ifjúkorukat, és még az élők sorában vannak, Németországban is hadadiaknak tartják magukat, ezért alakították meg a Hadadi Németek Közösségét, hogy időnként találkozzanak, és ne szakadjon meg minden szál közöttük. A közösség alapító elnöke, Georg Erdei, Pretli György jelenlegi elnök, valamint a közösség tagjai rendszeresen hazajönnek a községnapra, az elmúlt évben pedig úgy döntöttek, hogy az idei községnap előtti napon emlékművet állítanak, hogy az utókor tudja és számon tartsa, hogy Hadadon évszázadokon át német evangélikusok is éltek.

A teljes cikk ITT érhető el.

 

Címkék: Hadad - Románia - emlékmű -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!