Mi is az a KCSP?

Mi is az a KCSP?

Share this content.

Szöveg és fotó: Stermeczki András
Budapest – 2018. augusztus 21–24. között a Nemzetpolitikai Államtitkárság szervezésében Stermeczki András lelkész és felesége, valamint dr. Pőcze István lelkész részt vettek az idei Kőrösi Csoma Sándor Programban (KCSP) és Petőfi Sándor Programban (PSP) részt vevők felkészítő kurzusán. Az állami ösztöndíjjal való élés nagy lehetőség egyházunk számára, hiszen állami támogatással végezhetnek a pályázók lelkészi- illetve hitoktatói munkát külhonban. Szerkesztőségünk információi szerint Stermeczki Andrásék Németországba, Pőcze István Svédországba indul. Stermeczki András lelkész személyes beszámolóját olvashatják.

2013-ban a kormány létrehozott egy programot, mely a külhoni diaszpóramagyarság gondozására hivatott. Az idei évtől első ízben lehetőséghez jutottak a történelmi egyházak is. A mintegy kétszázhúsz pályázó közül tizenöt egyházi kapott ösztöndíjat, köztük mi is.

A külhoni magyar diaszpóragondozás egyik területe az elszakított országrészeken élő magyarsághoz kapcsolódik – ez a Petőfi Sándor Program. A másik a Kőrösi Csoma Sándor Program, amely a világ számos országában élő diaszpóramagyarság tmogatására szolgál, Új-Zélandtól Argentínáig, Kanadától Finnországig.

Jómagam feleségemmel egy ilyen ösztöndíjat nyertünk Stuttgartba. Itt a baden-württenbergi protestáns (evangélikus) gyülekezet gondozása lesz a feladatunk a program kilenc hónapja alatt. Mivel ez még járatlan út számunkra és egyházunk számára is, ezért fontosnak tartottam a felkészülésen való részvételt, ahol hasznos információkhoz jutottunk.

Az első napon Potápi Árpád János államtitkár köszöntött bennünket, majd dr. Szilágyi Péter szólt a Nemezetpolitikai Államtitkárság működéséről. Ezen a napon hallhattuk egyházunk részéről Cselovszkyné dr. Tarr Klára ökumenikus és külügyi osztályvezető tömör előadását egyházunk külhoni, főleg nyugat-európai munkájáról.

A második és harmadik napon kommunikációs képzés volt. A zárónapon Both Hajnal tartott előadást az állampolgári ismeretekről, majd Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának elnöke a nemzetpolitikai szolgálatról. Végül a pályázatírások felől tájékozódhattunk, és a szórványgondozás feladatait ismerhettük meg Mucsi Géza, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának osztályvezetője zárógondolataiból.

Bízom benne, hogy a pályázat segítségével további ismereteket és tapasztalatokat gyűjthetek, melyek gazdagítják egyházi és lelkészi munkámat a közeli és távolabbi jövőben is.

Címkék: Stermeczki András -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!