Mit vegyünk a keresztelőre?

Mit vegyünk a keresztelőre?

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, Claudius Grigat, Lilith Becker, Anika Kempf, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
A keresztelőkre meghívott vendégek egy része borítékba dugott pénzt ajándékoz a gyermeknek. Ebben nincs is kivetnivaló, hisz támogatni szeretnék a családot. De hogyan lehet ettől eltérni? Keresztanyaként vagy keresztapaként hogyan tudom kimutatni a szülők és a keresztgyerek felé, hogy komolyan gondolom a fogadalmamat? Az Evangelisch.de oldal képgaléria segítségével ad ehhez ötleteket.

A keresztény hit történeteken keresztül – Gyermekbiblia

A gyerekek igen lelkesek és kíváncsiak. Minden korban bele tudnak feledkezni az érdekes történetekbe. Megfelelő keresztelési ajándék lehet tehát egy koruknak megfelelő gyerekbiblia. A felolvasás vagy beszélgetés a történetekről alkalmat ad a szülőknek és a keresztszülőknek a minőségi együttlétre és a hitről való közös beszélgetésre.

Személyes ajándék – Gravírozás

Sokféle ajándékot tud egészen személyessé tenni a gravírozás: beleírathatjuk a gyermek nevét és a keresztelési dátumát egy gyermekétkészletbe vagy egy apró úrvacsorai kehelybe, emlékeztetve a későbbi konfirmációra, egy kis díszbe (kereszt alakú medálba), egy szép pohárba vagy egy fémkeretbe, amelybe beletehetünk egy képet a keresztelőről.

Isten kegyelmében – Egy angyal

Egy vallási szimbólum, például egy kis angyalfigura szimbolizálhatja Isten védelemező erejét. Legyen az bronzból, fából vagy üvegből, ráírva a keresztelési igét, mindenképp kedves ajándék lehet.

A külsőség is összeköthet – Keresztelői ruha

A szülőknek sokszor mélyen a zsebükbe kell nyúlni egy-egy ünnep megszervezéséhez. Ebben segíthetünk, ha a szülőkkel egyeztetve, együtt kiválasztjuk a keresztgyermek ruháját, hozzájárulva anyagilag, hogy mentesítsük őket a tehertől.

Fény a sötétben – Keresztelési emlékgyertya

Sok gyülekezetben szokás a keresztelőkor emlékgyertyát ajándékozni. Segíthetünk ennek a megvásárlásában is. Egy díszes gyertya egy szép gyertyatartóval ízléses ajándék lehet.

Együtt az istentiszteleten – Közös imádság

A keresztelőn is van mit tenni, ami emlékezetes maradhat. Vállaljunk szerepet az istentiszteleten, olvassunk fel egy imádságot vagy igeverset.

A szem is ünnepel – Dekoráció és díszítés

Kínáljuk fel a szülőknek, hogy segítünk a templom díszítésében vagy az ünnepség helyszínén való dekorálásban.

Hír a jövőbe – Levél a keresztgyerekhez

A legtöbben kisgyermekkorban részesülnek a keresztségben, ők felnőve sokszor nem is emlékeznek a keresztelésük napjára. Elmesélhetjük nekik egy szép levélben, hogyan lettünk a keresztszüleik, milyen volt a keresztelő napja, hogyan zajlottak az események. Leírhatjuk azt is, mit kívánunk nekik a jövőre nézve. Pecsételjük le a levelet, adjuk a szülőknek, akik egészen a konfirmációig lezárva kell, hogy őrizzék. Szép emlék lehet.

Értékes és maradandó – Kincsesláda

A különleges naphoz társuló emlékek igen fontosak. Gyűjtsünk össze hát mindenfélét, ami a keresztelőhöz kapcsolódódik. Készítsünk egy kincsesládát az emlékekből: újság, asztali dekoráció, meghívók, istentiszteleti rend, énekversek, étlap, vendégek listája, az elhangzott prédikáció szövege és sok minden más is igen értékes kincs lehet.

Az ünnep résztvevői – Vendégkönyv

Figyeljünk rá, hogy legyen emlékkönyv. A legjobb, ha már a napló is saját készítésű, ebbe aztán a vendégek igeverseket, imádságokat, áldásokat, saját gondolatokat, személyes üzeneteket írhatnak színes tollal vagy ceruzával a megkeresztelt gyermek számára.

Pillanatfelvételek – Fényképalbum

Készítsünk sok képet a keresztelőről, melyekből összeállíthatunk egy fényképalbumot vagy online képgalériát.

Címkék: keresztelő -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!