„Minden nyelv Istent magasztalja!” – Új harangot és harangjátékot kapott az oroszlányi templom

„Minden nyelv Istent magasztalja!” – Új harangot és harangjátékot kapott az oroszlányi templom

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Oroszlány – A második világháborúban elvitt harang pótlása mellett új, digitális harangjátékkal is gazdagodott az oroszlányi evangélikus templom. A felszentelésre 2018. szeptember 8-án, szombaton délután ünnepi istentisztelet keretében került sor, melyen Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiában Szarka István fejér-komáromi esperes és Farkas Etelka helyi lelkész közreműködött. Énekkel szolgált a gyülekezet kórusa.

„Minden nyelv Istent magasztalja!” (Róm 14,11b) – A meghívón szereplő, illetve az új harang oldalára is felvésett igei mondat alapján Szemerei János püspök a harangok feladatáról beszélt. „Azt a szerepet töltik be, mint a hangvilla. Hangot adnak, hogy elindítsanak valamit, hogy imádságra hívjanak. De nekünk is be kell kapcsolódnunk” – fogalmazott. Majd hozzátette: a harang és a harangjáték Isten házába hív, hogy bekapcsolódjatok, és megteljen a szívetek örömmel, mert szeret benneteket az Isten.

Az alkalomhoz kapcsolódó közgyűlésen Sztruhár András, a gyülekezet felügyelője beszámolt a beruházásról, melyet a helyi polgármester és önkormányzati képviselők saját keretből nyújtott támogatása tett lehetővé. Emellett az egyházközség önerejéből a meglévő két harang lengő- és ütőszerkezetének felújítását, valamint a tartószerkezet és a torony padlóburkolatának cseréjét is sikerült elvégezni.

Sztruhár András elmondta: a második világháború során elvitt, százhatvan kilogramm súlyú, középső harangot Gombos Ferenc harangöntő mester öntötte újra. A digitális harangjátékot a taksonyi Bimm-Bamm Csoport készítette. A szerkezet – a napszaknak, illetve az egyházi év adott időszakának megfelelően – óránként egy-egy gyülekezeti éneket szólaltat meg, egy év alatt összesen százharminc dallamot ismételve.

Ezt követően köszöntőt mondott Szarka István esperes, Karin Keck, az oroszlányi egyházközség plochingeni testvérgyülekezetének lelkésze, Lazók Zoltán, a város polgármestere, valamint Szemerei János püspök. Az ünnepség a gyülekezeti teremben tartott szeretetvendégséggel ért véget.

Szeptember 9-én, vasárnap pedig a hívek kantátazenés hálaadó istentiszteleten emlékeztek meg a templom építésének kétszázharmincegyedik és az énekkar fennállásának ötvenhatodik évfordulójáról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!