Kulturális ajánló

Kulturális ajánló

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet
Az Evangélikus Élet kulturális ajánlóját adjuk közre.

A magyar népdal napja. Martonvásáron hisznek a magyar népdal erejében, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szeptember 15–16-án immár ötödik alkalommal rendezik meg a magyar népdal napját, amely a térség legnagyobb népzenei fesztiváljává, mára országos hírű, több generációra is hatni képes családbarát esemén - nyé vált, és az idei jubileumi évben különösen gazdag és sokszínű programkínálattal várja a Martonvásárra érkezőket.

A gyerekprogramok, a kézművesvásár, az utcazenei és utcaszínházi látványosságok, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Hungarikum udvar és a nagyszínpadi koncertek mellett emlékezetesnek ígérkező gasztronómiai újdonságokkal, népzenés kortárs divatbemutatóval, élő rádiós kívánságműsorral és egy ötszáz fős gyerekkórus felemelő koncertjével is készülnek a szervezők. 

Fellép mások mellett a Kolompos együttes, a Tükrös zenekar, a Nógrád megyei Dűvő zenekar, Erdélyből, a Kis-Küküllő völgyéből a Szászcsávási zenekar, Palya Bea, a debreceni Pendely énekegyüttes. Lesz rendhagyó prímástalálkozó Lakatos Róbert vezetésével, Berecz András és Harcsa Veronika közreműködésével. A fesztivált a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátok című látványos előadása zárja. Bővebb információ a Magyarnepdalnapja.hu oldalon olvasható. í

Szemrevaló-Sehenswert filmfesztivál. A budapesti Művész moziban szeptember 27. és október 7. között rendezik meg a Szemrevaló-Sehenswert filmfesztivált. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a svájci nagykövetség közös rendezvénye immár hetedik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal. Öt tematikus blokkban tizenhét filmet vetítenek, amelyek elsősorban társadalmi és lélektani kérdésekkel foglalkoznak, de vígjáték, romantikus road movie, gengszterfilm és több dokumentumfilm is lesz a kínálatban. Idén először egy rövidfilm-válogatás is gazdagítja a programot, amelyben feltűnik majd az immár hetvenegy éves Jane Birkin brit származású, Franciaországban élő híres színésznő is. A fesztivál egyik legizgalmasabb, magyar vonatkozású, valós eseményeket feldolgozó darabja a német Lars Kraume rendezésében A néma forradalom című filmdráma lesz. Vetítik a svájci Petra Biondina Volpe A nőkért című alkotását, valamint az osztrák Barbara Albert számos díjat nyert, vizualitásában mesteri Mademoiselle Paradis című filmjét is, amely Maria Theresia von Paradis zeneszerző-zongorista csodagyerek (akinek a tehetségét a kortárs zenészek is elismerték, Mozart és Salieri is komponált zongoraversenyt a részére) életét tárja a néző elé. A teljes program megtalálható a Szemrevalofesztival.hu oldalon, aktualitások pedig a Facebookon (Facebook.com/ szemrevalo) olvashatók.

Secondhand – Örkény István Színház. Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írónő 2015-ben Elhordott múltjaink című művéért nyerte el az irodalmi Nobel-díjat. Az írónő az elmúlt évtizedekben keresztülutazta a Szovjetuniót, majd annak utódállamait, hogy interjúkat készítsen a nagy kommunista birodalom széthullásának szemtanúival, azokkal, akik testközelből élték át a csernobili katasztrófát vagy az afganisztáni háborút. Ezek a vallomások eddig soha nem tapasztalt éles fénnyel világítják meg a posztszovjet társadalmak traumáit, miközben rendkívül részletgazdag leírását adják az átélt eseményeknek.

A színházi előadás ezekből az interjúkból kívánja meríteni az anyagát, és ugyanolyan kollázstechnikával próbál majd meg építkezni, amilyennel azt a könyv is teszi. Ez a mozaikos szerkezet adta az ötletét annak a különleges szövetségnek, amelyet az előadás elkészítésének érdekében az Örkény István Színház a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves rendezőosztályával kötött.

István, a király – Budapesti Operettszínház. Szörényi Levente zenéjét és Bródy János dalszövegeit az 1983-as bemutató óta több nemzedék is kívülről ismeri. A most készülő előadásban Székely Kriszta rendező a történelmi háttér helyett a mindenkori emberi tényezőkre helyezi a hangsúlyt, a jól ismert történet új értelmezését keresve, a következő kérdések mentén: Milyen eszközöket lehet bevetni a győzelem érdekében? Milyen elveket áldozunk fel politikai célokért? A hatalom mindenek előtt?

Büszkeség és balítélet két színészre – Centrál Színház. A világirodalom egyik legszebb és máig legnépszerűbb szerelmes regénye a Büszkeség és balítélet. A siker titka Jane Austen angol írónő néha bonyolultan talányos, néha elrajzoltan nevetséges szereplőiben rejlik – akik persze mindvégig szerethetően emberiek. A Centrál Színház legújabb előadásában színre lép a bájos és eszes Lizzie, a zord és titokzatos Mr. Darcy, az álmatag Jane, a kenetteljes Mr. Collins, az egymást gyötrő Bennet házaspár, a csacska Kitty és a még csacskább Lydia és valamennyi rokon, barát, ismerős – életre keltőjük pedig mindössze két virtuóz színész, Balsai Mónika és Schmied Zoltán. Az előadás magyarországi ősbemutató; a rendező Ujj Mészáros Károly, aki egyebek mellett a Liza, a rókatündér és az X – A rendszerből törölve művek alkotója.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 35–36. számában jelent meg 2018. szeptember 9-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!