„Énekeljetek!” – Ars Sacra fesztivál Cegléden

„Énekeljetek!” – Ars Sacra fesztivál Cegléden

Share this content.

Szöveg: Szlaukó Orsolya
Cegléd – „Énekeljetek neki új éneket, szépen zengjenek hangszereitek!” – e zsoltáridézet jegyében szerveztük meg a szent művészetek éjszakáját Cegléden. Ahol az orgona, a zene, dallam és ének szólt együtt a zene istentiszteletén. Ahol a szent térben, a templomban élhettük meg, mit jelent a művészet, a zene nyelvén átélni Isten jóságát és mindenhatóságát. A zene vigasztal, a dallam gyógyít, és az ének örömet ad. – A gyülekezet lelkészének beszámolóját olvashatják.

2018. szeptember 15-én szerveztük meg a nyitott templomok éjszakáját. Finta Gergely orgonaművész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyházzenei Tanszékének vezetője koncertjével kezdődött az este. Az alkalom címe Bach plusz volt, mely azt jelenti, hogy az előadó Bach-átiratokat játszott. A nagysikerű este a „Wie schön leuchtet der Morgenstern”, azaz „Szép Hajnalcsillag, Setét égre írlak” kezdetű korál közös eléneklésével fejeződött be.

Az est folytatásaként a templomot a Halleluja Kórus hangjai töltötték meg, akik öt éve énekelnek együtt Jutasiné Klein Kitti vezetésével. Angol és magyar nyelvű ifjúsági, Istent dicsőítő énekeket előadva örvendeztették meg a hallgatóságot. Az estet Ruth éneke zárta Kérlek, add a kezed címmel, melynek során minden jelenlévő egy nagy körben, egymás kezét fogva, közösen énekelte a dalt. 

Nyissuk meg templomainkat a művészet, festészet, költészet, a hangszerek és zene előtt, hogy Istent ne csak szavakkal dicsérjük, hanem más lehetőségeken keresztül is megismertessük őt az emberekkel.  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!