Éljünk a Szentírás szerint!

Éljünk a Szentírás szerint!

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Veczán Zoltán negyedik évfolyamos, teológus-lelkész szakos hallgatóval a soroksári plántáló misszióról és arról is beszélgettünk, miért jó evangélikusnak lenni.

– Nyíregyházáról származol. Hogyan vezetett az utad a teológiára?

– A gimnázium után Debrecenbe mentem, környezetgazdálkodási agrármérnök szakon tanultam az egyetemen. Az érettségit követő nyáron egy gyülekezeti biciklitúra keretében megtértem, és átadtam az életemet az Úristennek. Ez a változás annyira mélyen hatott, hogy elkezdtem egyre jobban figyelni Isten igéjére. Rájöttem, hogy nem az agrárirányban van elhívásom. Sokat imádkoztam, tusakodtam. Gyülekezeti lelkészemnek, Zsarnai Krisztiánnak egyre nagyobb hatása volt rám, élt bennem az a vágy, hogy én is ebbe a szolgálatba kapcsolódjak be. Ehhez kértem az Urat, hogy erősítsen meg. Egy vendégszolgáló lelkész, Horváth-Hegyi Áron előadásában azt mondta, hogy „aki érzi a teológiára az elhívást, menjen”. A vívódásom megszűnt, így jelentkeztem a hittudományi egyetemre.

– A teológiának mely területe foglalkoztat leginkább?

– Nagyon szeretek a Szentírással foglalkozni, így a biblikus tanegységek nagyon fontosak a számomra. Sok mindenben formálja a gondolkodásomat az, hogy a Bibliával foglalkozunk, azon elmélkedünk, a szöveget eredeti nyelven olvassuk. Az órákon rájöhetünk, hogyan kell az egyes szentírási részeket helyesen értelmeznünk és vizsgálnunk. Ezenkívül a gyakorlati tárgyak, azokon belül is a gyülekezetépítés, gyülekezetpedagógia és homiletika foglalkoztat.

– Tanulmányaiddal párhuzamosan – Győri János Sámuel lelkész mellett – a soroksári plántáló gyülekezetben is szolgálsz. Mit jelent a plántálás?

– A soroksári plántáló gyülekezet 2017-ben alakult meg. Soroksáron háromszáz evangélikus él, akikről nem sokat tudunk. Arra törekszünk, hogy felkeressük és megszólítsuk őket. Ehhez számos olyan programot is szervezünk, amelyet nem a gyülekezeti házban, hanem például a Fő téren tartunk. Koncertsorozatot szervezünk, szórólapokat osztunk, az érdeklődőkkel beszélgetünk. Az alkalmakról videófelvételeket is készítünk, ezeknek a szerkesztésében is dolgozom, valamint igei szolgálatot is vállalok.

– A soroksári fiatalságon túl a nyíregyháza-mandabokori ifjúsággal is szoros a kapcsolatod. Mit jelent a fiataloknak a gyülekezet?

– A mai fiataloknak meghatározó a közösség. Többen vannak, akik korábban kicsapongó életet éltek, és azért jöttek a gyülekezetbe, mert más utat szeretnének járni. Fiataljaink számára nagyon fontos, hogy olyan közösségük legyen, ahol az Úr is jelen van.

– Miért jó evangélikusnak lenni?

– A szentségek fontossága és a tanítás mellett nagyon fontosnak tartom, hogy az evangélium igazságát hirdetjük. Azt, hogy a Biblia a meghatározó az életünkben.

– Melyik a különösen meghatározó bibliai igéd?

– „Övezd fel derekadat, és indulj, hirdesd nekik mindazt, amit én parancsolok!” [Jer 1,17a] Ez volt az a megerősítő ige, amely tisztázta bennem, hogy a lelkészi szolgálatra kell jelentkeznem. Ez az ige azt üzeni, hogy az evangélium ad tartást az életünknek. Arra is figyelmeztet, hogy akármilyen élethelyzetben vagyunk is, nekünk missziói parancsunk van; ugyanakkor azt is kifejezi, hogy az igehirdetésünket ne az emberek igényeihez igazítsuk – ahhoz, mit szeretnének hallani –, hanem arról beszéljünk, hogy az Isten mit akar számukra általunk üzenni.

 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 35–36. számában jelent meg 2018. szeptember 9-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

 

Szerkesztőségi kiegészítés: Győri János Sámuel szeptember 1-től Pestiszentimrén lett gyülekezetplántáló lelkész, Soroksáron Blatniczkyné Hammersberg Ganczstuckh Júlia vette át tőle ezt a munkát.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!