Búcsút vettek Rolf Kurztól Schmidenben

Búcsút vettek Rolf Kurztól Schmidenben

Share this content.

Szöveg: Stermeczki András
Schmiden – Rolf Kurznak Magyarország is sokat köszönhet, többek között a Mercedes-gyárat Kecskeméten. Nemrégiben búcsúztatták őt Württembergben.

Rolf Kurz 1935. január 17-én született. Családja a Stuttgart melletti Fellbachhoz kötődött, és ő maga is lokálpatriótaként egész életében sokat tett otthonáért, településéért.

Gazdasági szakemberként középvállalatokat épített és vezetett a szállítmányozás területén. Ez fontos, hiszen Württemberg a mai napig azért erős, mert ezek a cégek jól prosperálnak. Ezek a vállalatok nagy gyárak komoly beszállítói, de rugalmasan tudnak válaszolni a folyton változó kihívásokra. Ő ezt felismerte, és nagy munkabírással, agilis innovációval és szakértői tudással szolgált.

Városában és Württembergben is számos fejlesztés és projekt kapcsolódik a nevéhez. Emellett közéleti szerepvállalásaival is erősítette környezete boldogulását, az elesettek támogatását. Ugyanakkor városa magyar partnerkapcsolatát támogatva egyebek mellett komoly lobbit folytatott a Mercedes-gyár Kecskemétre telepítése érdekében.

Württemberg tartomány CDU pártjának választott elnökeként szívügyének tekintette keresztyén identitásunkat, és evangélikus egyházát nemcsak támogatta, de személyes hitvalló élete is példa lehet sokaknak. A Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet is sokat köszönhetett neki, ahogyan a stuttgarti konzulátus is, hiszen nemcsak kapcsolataival és tanácsaival, de irodájával is a rendelkezésükre állt. Folyton megújuló életében a repülés is szerepet kapott: tapasztalt vezetőként nyugdíja előtt a stuttgati repülőtéren vállalkozott.

Négy fiúgyermeket nevelt feleségével, akivel több évtizeden át boldog családi életet éltek.

A búcsú-istentisztelet 2018. szeptember 25-én a schmideni Dionysius evangélikus templomban volt, ahol Angelika Hammer evangélikus lelkésznő a 121. zsoltár alapján szólt a vigaszt adó Istenről. Az alkalmon számos prominens elöljáró is tiszteletét tette, kik szintén szóltak méltatva az elhunytat. Jelen volt Baden-Württemberg korábbi miniszterelnöke, Erwin Teufel (CDU), Thomas Strobl tartományi miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter (CDU) és Gabriele Zull, a város főpolgármestere. Hazánk nevében a Berlinből érkezett nagykövet, Györkös Péter szólt a gyászolókhoz, és tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvétét. Jelen volt Berényi János főkonzul. A fellbachi Paulus-templom lelkésze, Gémes Pál és Stermeczki András képviselte a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezetet. A feltámadott Krisztus keresztje adjon békességet!    

Címkék: Rolf Kurz -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!