Pestújhely: 22 adventi ablak hordozza az üzenetet a templomfalon

Pestújhely: 22 adventi ablak hordozza az üzenetet a templomfalon

Share this content.

Budapest – Különleges dologra adta a fejét a pestújhelyi gyülekezet: nyitva hagyta a templomudvar kapuját egész adventre. Bárki betérhet, és közelebbről is szemügyre veheti azt, ami már a buszról vagy az utca túloldaláról látszik, mégpedig a 22 adventi „ablakot”. Szöveg: Kovácsné Sterczer Rita, fotó: facebook.com/pestújhelyi gyülekezeti oldal

 

Bár a legtöbben csak számot látunk, de napról napra egyre több az olyan ablak, amely valamilyen adventi üzenetet közvetít. Nem egységes üzenetekről van szó, hanem huszonkétféléről, és ez teszi izgalmassá: minden ablakot más és más csoport készít. Igen, mindegyik csapatmunka! A meglepetésablakok egy részét a gyülekezet különböző csoportjai készítik el: a hittanos csoportok, konfirmandusok, ifjúság, kórus, hölgykoszorú és férfiklub stb. A másik felét a kerület intézményei és egyházai készítik: katolikus és református gyülekezet, iskola, óvoda, Polgármesteri Hivatal, múzeum, a pestújhelyi fiatalok szervezete és a többi...  A technikai megvalósítás pedig a presbitérium (azon belül is kiemelten Madaras Aurél és Surek György) áldozatos munkáját dicséri.
A cél kettős: egyrészt a kerületi egyházi és intézményi kapcsolatok szorosabbra fűzése, másrészt pedig maga az érdeklődést felkeltő látvány. A templom a Templom tér közepén áll, a környéken mindenki megszokta már a színét, formáját, elhelyezkedését. A 124-es busz gyakorlatilag a templom mellett áll meg. Látható, de vajon észre is veszik azok, akik nem állnak vele kapcsolatban?
Egyenként megvilágított ablakokat helyeztünk el körben a templom külső falára: a számokat, mintákat, színeket távolabbról is látni, de a szavak, mondatok elolvasásához közelebb kell jönni. A kapu nyitva áll: be lehet jönni, körül lehet nézni és LÁTNI. Nemcsak egy épületet, nemcsak néhány számot és rajzot, hanem azt a nyitott, befogadó és összefogó közösséget, akik az élő Krisztust várják.
Az ablaknyitásra hétköznap esténként hatkor kerül sor, vasárnaponként pedig az istentisztelet után, kb. negyed 12-kor. Szeretettel hívunk mindenkit, hogy legyen részese a várakozásunknak, és bátran lépjen be a kapun!
„Íme, nyitott ajtót adtam eléd, amelyet senki sem zárhat be.” (Jel 3,8a)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!