Torkig vagyok már vele! – A fasori kiállításról

Torkig vagyok már vele! – A fasori kiállításról

Share this content.

Forrás: szabadfold.hu, szöveg: Sz. G., fotó: Németh András Péter
Nobel-díjas tudósok alma matereként, egyszersmind a minőségi oktatás szimbólumaként vált ismertté a majd kétszáz éves múlttal bíró (mai nevén) Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium. Egy közösség ereje a válságokban mutatkozik meg igazán. Az első világégés súlyos krízist jelentett az iskolának, mégis megerősödve élte meg a háború végét. Ennek az eleven közösségnek a háborús mindennapjaiba nyújt betekintést az Evangélikus Országos Múzeum kiállítása.

Már hadiállapotok között kezdődött az 1914–15- ös iskolaév. A beiratkozásra érkező fasori diákok a budapesti népfelkelő parancsnokság 800 emberét találták a falak között. Háromhetes kiképzés után kapták vissza a tanárok és a diákok az iskola épületét, amelyben szeptember 21-én indult el a tanítás.

A fasori gimnázium tanárai és volt növendékei többségükben civilként vonultak be. A háború harcterein hamar katonákká, sőt, mivel tanult emberek voltak, katonatisztekké kellett válniuk. Onnan küldtek tábori postai lapot, levelet és fotót Hittrich Ödönnek, a fasori gimnázium legendás igazgatójának – az Evangélikus Országos Levéltárban őrzik ezt az unikális hagyatékot, amely az Evangélikus Országos Múzeum időszaki kiállításának gerincét képezi. A szövegekből kirajzolódnak a háborúval kapcsolatos érzések a kezdeti lelkesedéstől a fásultságon át a békevágyig, valamint a hazaszeretet, a tanárok és az iskola iránti megbecsülés, ahogy az a hihetetlenül erős kapocs is, amely ezeket az embereket az egymástól távol eső frontokon, a lövészárkokban és a hátországban összekötötte.

A cikk itt folytatódik.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!