A Finnországi Evangélikus Egyház határon túl is szolgál

A Finnországi Evangélikus Egyház határon túl is szolgál

Share this content.

Forrás: Kotimaa
Helsinki – A finn egyháztagok közül kb. 200 ezer él külföldön, rajtuk kívül évente több ezer cserediák tanul más országban, és több tízezer nyugdíjas tölti a téli hónapokat a finnországinál alacsonyabb megélhetési költségű déli országokban.

A finn egyház külhoni munkáját hagyományosan az úgynevezett „tengerésztemplomok” (merimieskirkko) látták el, ezek a közösségek máig működnek Nagy-Britanniában, a Benelux államokban, Németországban, Görögországban és Délkelet-Ázsiában, természetesen a mai kor igényeinek megfelelően. Az egyház külhoni szolgálata azonban ennél tágabb, hálózatban működik, és szoros az együttműködés a testvéregyházakkal és az ökumenikus partnerekkel is.

Az egyháztagok elérésének legfontosabb eszköze a digitális kommunikáció, de a külföldi lét gyakran érzékeny időszak mind a saját kultúrához, mind az egyházhoz való kapcsolat szempontjából. Fontos, hogy az egyház jelen legyen ebben. Mivel a külföldre költöző finnek nagy része nem marad végleg az új országban, ezért a külhoni szolgálatot a finnországi gyülekezeti munka szerves részének kell tekinteni, és az ehhez szükséges erőforrásokat a gyülekezetnek és a zsinatnak biztosítania kell.

Október hónap második felében a helsinki repülőtéren folyik egy tájékoztató kampány is, amely az egyház külhoni jelenlétére hívja fel az utazók figyelmét. A kapuknál lévő képernyőn három rövid videó fut, ezek emlékeztetnek arra, hogy az egyház harminchét országban szolgál az ott élő finnek és turisták között. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!