Antje Jackelén érsek nyitotta meg az ACT-nagygyűlést Uppsalában

Antje Jackelén érsek nyitotta meg az ACT-nagygyűlést Uppsalában

Share this content.

Forrás: WCC, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Magnus Aronson / Church of Sweden
Uppsala – Antje Jackelén, a Svédországi Evangélikus Egyház elöljárója nyitotta meg 2018. október 28-án Uppsalában az Action by Churches Together (ACT) közel száz ország protestáns és ortodox egyházait tömörítő nemzetközi szervezet nagygyűlését. Igehirdetésében reflektált a Reménység a cselekedetben – Az emberek előtérbe helyezése témára.

„Világunk reménységért kiált, hihető reménységért” – mondta Jackelén. - „Az emberiséget leginkább kínzó kérdések mögött a remény kérdése nagyra nő... A remény hiánya súlyos állapot. Saját reményünket kell ápolnunk, ha a válsághelyzetben, a szegénységben és az igazságtalanságban az emberek reményét szeretnénk előmozdítani. A rugalmasság teológiájával képesek leszünk érzékennyé lenni a nők és férfiak harcára gyermekeik egészségéért, jólétéért és jövőjéért. A reménység teológiájával végül várhatjuk a változást. Ha egy nő Jézusért megváltoztathatja a gondolkodását, akkor az emberi elme változása bizonyosan elérhető. Mind a saját, mind a másoké. A reménység teológiájával a gyűlölet és a félelem narratíváit le tudjuk küzdeni a szeretet és a remény narratíváival.” 

Az ACT-nagygyűlés az ACT Alliance szervezet legfelsőbb kormányzási szerve. Vezetői négyévente üléseznek, a nagygyűlés a szövetség mind a száznegyvenöt tagjának képviselőit magába foglalja. Feladata, hogy megválasszák az irányító testületet és a tisztségviselőket, valamint a tagokat és jelölőbizottságot, felülvizsgálják az alapszabályt, megerősítsék az új stratégiai irányvonalat, és más fontos kormányzati döntések szülessenek.

Az Uppsalában megrendezett harmadik ACT-nagygyűlésről itt olvashatók további információk.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!