Új időszak – Presbiterképzés 2018-ban

Új időszak – Presbiterképzés 2018-ban

Share this content.

Szöveg és fotó: Polgárdi Sándor
Révfülöp – Tavasszal volt az általános tisztújítás egyházunk minden egyházközségében. Így volt ez Pápán is. A megújult presbitérium a maga előtt álló hatéves szolgálatra úgy is készült, hogy tagjai három napon keresztül képzésen vettek részt a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban. A hosszú hétvégén testvéri közösségben voltak együtt az egyházközség kórusával. Harminc evangélikus testvér számára élményt jelentett ott lenni.

Régóta készültek a jelenlévők a közös együttlétre. A hétvégi esemény igei vezérfonala egy páli versrészlet volt: „Hű az Isten, aki elhívott titeket...” (1Kor1,9) Az előadók között volt dr. Hafenscher Károly teológiai tanár, Kocsis István osztályvezető, Németh Katalin lelkész, Németh Szabolcs lelkész és Polgárdi Sándor esperes. A kórust Mészáros Zsuzsanna karvezető irányította.

A tartalmas áhítatok alkalmával mindenki megszólítottnak érezte magát. Az egyik téma a szervezetfejlesztés volt. Az egyházi énekről szakavatott tanár beszélt és tartott foglalkozást. Kifejezte, hogy az éneklés átjárja az életünket. Gazdag szellemi útravaló van énekeinkben, amelyek az életünk minden helyzetében megszólalnak. Luther is vallotta, hogy a zene Isten ajándéka. A zene értéket hordoz, mindig rendet teremt, tiszta hangok felé terel. Mindenki örömmel hallhatta, hogy a zene az ige hordozója lehet.

A lelkészek a két szentségről tartottak átfogó, érdekes és érthető előadásokat. Elhangzott előadás a presbiterek szolgálatáról úgy is, mint akik tanítványok. Egyházunk szervezeti felépítése, a tisztségviselők szolgálata is az egyik előadás témája volt. Az esperes beszélt a hazai egyháztörténetünkről a kezdetektől fogva, képeken illusztrálva. Láthattuk a gyülekezet „kincseit”.

Szombaton egy Balaton-felvidéki kirándulás alkalmával a dörgicsei és balatonfüredi templomokat és érdekességeket tekintették meg. Útjuk során a Balaton közelében rácsodálkoztak az őszi fények és a tó páratlan szépségére. Este a Somlói Borrend ceremóniamestere tartott előadást és bemutatót a Somlóról és a somlai borról – kóstolóval egybekötve.

A gyülekezet kórusa mindig egy énekkel lepte meg a közösséget az áhítatok során. Próbáikat a központ kápolnájában tartották. Vasárnap a helyi gyülekezettel együtt voltak istentiszteleten, és azt követően a lelkésznő Bóra Katalinról úgy is szólt, mint aki Luther Márton feleségeként nem mindennapi nő volt.

A program végén bizonyítványokat és emléktárgyakat osztottak a szervező lelkészek. Mielőtt a Balaton partjáról útnak indultak volna a Bakonyaljára, Pápára, előtte úti áldást mondott az esperes, a hétvége egyik szervezője.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!