Sutyinszki János 75 éves – egykori tanítványai, kórusai is köszöntötték

Sutyinszki János 75 éves – egykori tanítványai, kórusai is köszöntötték

Share this content.

Forrás: behir.hu, szöveg: Mikóczy Erika, fotó: Timkó János
Békéscsaba – Sutyinszki János zeneszerző, pedagógus, ének-zene tanár és karnagy ma, azaz október 31-én tölti be 75. életévét. A jeles évfordulóra, családjával egyeztetve, születésnapjának előestéjén egy bensőséges, dalokkal fűszerezett meglepetésestet szerveztek számára egykori kórusai, a Čabianska ružička, az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus és a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar, sőt még a hajdani Békéscsabai Általános Munkás Dalkör néhány tagja is újból kórussá szerveződött a karnagy köszöntésére.

Sutyinszki János fiatalemberként lett a Békéscsabai Általános Munkás Dalkör karnagya, 1975-től 1992-ig vezette a kórust. „1973-ban kértek fel a dalkör szakmai vezetésére, ami nem volt könnyű feladat. A fiatalítást és a városi szintű művészeti fellendülést akkor egy vegyeskar létrehozásában láttam. Ebben támogatást is kaptam a művelődési központtól és a városi vezetőktől. Végül 1975-ben alakult meg több mint száz fővel a Békéscsabai Általános Munkás Dalkör” – írta Sutyinszki János visszaemlékezésében, az evangélikus kórus kiadványában.

A dalkör 1989-ig a megyei művelődési központhoz tartozott, azonban a rendszerváltás idején megszűnt a központ fenntartói joga, minden ott működő csoportnak el kellett döntenie, hogyan tovább. Több próbálkozás után végül az evangélikus egyház sajátjaként fogadta be az énekkart, amely azóta is működik. Az esten a kezdetekre is visszaemlékeztek.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!