A keresztény közösségek sem nyitottak eléggé a legrászorultabbak irányában

A keresztény közösségek sem nyitottak eléggé a legrászorultabbak irányában

Share this content.

Forrás: csomorihirek.hu
Csömör – A csömöri Civil Klub október végi alkalmán katolikus és evangélikus egyházi vezetők fejtették ki olykor igen reformernek ható gondolataikat hitéleti és aktuális társadalmi problémákról.

Október 29-én ismét telt ház fogadta a Csömöri Civil Egyesület által szervezett nyilvános beszélgetést, amelynek ezúttal Beer Miklós váci megyés püspök volt a vendége. A házigazda és egyben beszélgetőpartner szerepét Fábri György evangélikus északi egyházkerületi vezető töltötte be, aki a csömöri gyülekezet presbitériumi tagja is egyben.

A program elején Szántó Dóra Viola mutatta be a közönségnek a két előadót, akik az est első részében kötetlen beszélgetés formájában cserélték ki gondolataikat a keresztény egyházat, a különböző felekezeteket lényegében egyforma súllyal érintő kérdésekről. Az egyháztagok vagy hívők számának csökkenése kapcsán Beer Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy lehet beszélni ugyan Európában negatív tendenciáról, de más földrészeken, Ázsiában, Dél-Amerikában vagy Afrikában éppen hogy jelentős a keresztények számának emelkedése. Lehet, hogy a következő pápa már afrikai lesz. A beszélgetés során végig jellemző volt, hogy az egyházról – leszámítva a cölibátus témáját mindig általában és nem felekezeti szinten volt szó.

A katolikus püspök és az evangélikus világi vezető lényegében egyetértett abban, hogy ugyan érdemes sok energiát fordítani a missziós munkára, új hívek szerzésére, de talán még fontosabb és reálisabb cél lenne a meglévő hívek megtartása, a velük való kommunikáció.

Az ökumené kérdésköréhez kapcsolódott a közönség soraiban helyet foglaló, majd felszólaló Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök, aki szerint a különböző keresztény felekezeteknek önkritikát kellene gyakorolniuk, mert a több biztató jelenség ellenére még mindig nem tudnak igazán szót érteni egymással sok kérdésben, így pedig nehezen tudnak példát mutatni az egymással nehezen kommunikáló társadalomnak.

A hajléktalanok problémájáról az utóbbi hetekben határozott véleményt fogalmazott meg Beer Miklós különböző médiumokban. Az utcán lakást tiltó, nemrég meghozott törvényt nyers szabályozásnak tartja, ezt a „finom hangolás”-nak szükséges követnie a társadalom részéről: mindenkinek tennie kellene azért, hogy emberek ne kerüljenek ilyen helyzetbe, például a vidéken üresen álló házak is megoldást jelenthetnének. Ha eltűnnek a közterületekről a hajléktalanok, nem mozdul majd meg a lelkiismeretünk. A legrászorultabbak felé kell fordulnia a keresztény embereknek, amire Ferenc pápa is többször utalt már – a váci püspök az este folyamán gyakran hivatkozott iránymutatóként a Dél-Amerikából származó egyházfőre.

Egyik fontos téma volt a romakérdés. Fábri György megdöbbentőnek nevezte, hogy alig van roma lelkész akár a katolikus, akár az evangélikus egyházban. Beer Miklós pedig ehhez még hozzátette, hogy sajnos ezek a lelkészek nagyon ritkán „mennek vissza” a roma közösségekbe, mert nem akarnak, mintha örülnének, hogy ki tudtak onnan szakadni.

A cikk folytatása itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!