Egységben az erő? – Kerekasztal-beszélgetés az egyházak és a lélektan kapcsolatáról

Egységben az erő? – Kerekasztal-beszélgetés az egyházak és a lélektan kapcsolatáról

Share this content.

Forrás: mandiner.hu, szöveg: Horváth Kitti
Budapest – Hogyan alakul a különböző egyházak és a pszichológia viszonya? Melyek az állandó vitás kérdések? Hogyan közeledhetne a két terület egymáshoz? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszegettek a minap Az egyházak és a lélektan kapcsolata című kerekasztal-beszélgetés résztvevői a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) megrendezett Isten és pszichológia elnevezésű konferenciaest keretében. Az MCC-Mindset Pszichológia szakirány eseményén részt vett Pál Ferenc római katolikus pap, mentálhigiénés szakember is.

Hogyan alakul a különböző egyházak és a pszichológia viszonya? Melyek az állandó vitás kérdések? Hogyan közeledhetne a két terület egymáshoz? A lelkész pszichológus is egyben? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdéseket feszegettek a minap Az egyházak és a lélektan kapcsolata című kerekasztal-beszélgetés résztvevői a Mathias Corvinus Collegiumban megrendezett Isten és pszichológia konferenciaest keretében. Az MCC-Mindset Pszichológia szakirány eseményén részt vett Pál Ferenc római katolikus pap, mentálhigiénés szakember, Seben Glória evangélikus lelkipásztor, a fasori evangélikus egyházközség lelkésze, valamint dr. habil. Kiss Paszkál szociálpszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem docense. A beszélgetést Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta, az MCC-Mindset Pszichológia szakirány szakmai vezetője moderálta. 

Kozma-Vízkeleti Dániel elsőként arról kérdezte a kerekasztal-beszélgetés résztvevőit, hogy az életük során hogyan és mikor találkoztak a hitélettel, illetve a pszichológiával. Seben Glória evangélikus lelkészcsaládban nőtt fel, egyházi gimnáziumba járt, így időnként úgy érezte, a „kötelező” címke ott lógott mindenen, ami a hittel vagy Istennel volt kapcsolatos. Már fiatalon elhatározta, hogy a pszichológiát választja hivatásaként, a Pécsi Tudományegyetemen diplomázott 2008-ban. Ám egy megtérésélmény hatására közel került a hithez is, és néhány év múlva elvégezte a teológus-lelkész szakot az Evangélikus Hittudományi Egyetemen (EHE). Jelenleg az EHE Hittudományi Doktori Iskola hallgatója, emellett hitoktatással foglalkozik óvodákban és általános iskolákban.

„A pszichológia egy háttérben futó alapprogram a fejemben” zárta bemutatkozását Seben Glória, utalva arra, akkor sem mellőzi pszichológiai tudását, amikor hitéleti kérdésekről beszélget. Pál Feri ehhez a párhuzamos szemléletmódhoz kapcsolódva hozzátette, benne a két terület inkább összefonódott sínpárként van jelen. Amikor például egy áldott állapotban lévő nő keresi fel, gyónást követően olyan elégtételt adhat neki, mely az anya-magzat kapcsolat fejlesztését célozza. Ekkor megmarad gyóntató papi szerepében, hisz elégtételt ad, ám mentálhigiénés szakemberként a pszichológia eszköztárából is merít. Dr. Kiss Paszkál kiemelte, hogy a pszichológiát tudatosan választotta, édesapja, nővére is foglalkozott ezzel a területtel. Ám a hit sem idegen számára, mivel nagyapja lelkészként tevékenykedett, valamint felesége az evangélikus vallást gyakorolja. A beszélgetés moderátora hozzátette, ő maga is nap mint nap találkozik a vallással: „Azoknak a családoknak vagy pároknak, akiknek van hitük – bármilyen hitről legyen szó –, óriási erőforrást jelenthet ez a közös munkában.”

A beszélgetés folytatását a Mandiner.hu oldalon olvashatják.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!