Egy osztály kiállása '56-ért – A néma forradalom filmajánló

Egy osztály kiállása '56-ért – A néma forradalom filmajánló

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta
Lars Kraume német rendezőnek az idei müncheni filmfesztiválon Békedíjjal és rendezői díjjal méltatott, A néma forradalom című filmje egészen új látószögből mutatja be az 1956-os magyarországi események hatásait. Egy keletnémet középiskolai osztályról szól, amely kiállt a magyar forradalmárok mellett.

A film valós eseményeket feldolgozó története szerint Stalinstadtból, a keletnémet Sztálinvárosból 1956 októberében néhány középiskolás fiatal Nyugat-Berlinbe látogat. A mozihíradóban látottak és az újságoknak a budapesti eseményekről szóló tudósításai rádöbbentik őket arra, hogy az otthon hallott propagandával szemben nem ellenforradalmi zavargások zajlanak Magyarországon. Hazatérve illegális rádióadásokból igyekeznek tájékozódni a magyar eseményekről. Amikor pedig meghallják a téves hírt, hogy Puskás Öcsi is áldozatul esett a szovjet intervenciónak, az érettségi előtt álló osztály úgy dönt, hogy az egyik órán egyperces néma csönddel adózik a magyar mártíroknak, egy nap alatt felforgatva szűkebb környezetük és a keletnémet elvtársak életét.

Az esetet egy tanár hamar jelenti az iskolavezetésnek, az ügy pedig pillanatok alatt eljut – egy párttagkolléga fontoskodása által – egészen az oktatási miniszterig, aki maga utazik a helyszínre, hogy a fiatal „ellenforradalmárok” körmére nézzen, és kilátásba helyezze az érettségitől való eltiltást. A mozi azonban nemcsak a diákok, hanem a családjaik körülményeit is bemutatja, így újabb és újabb történetekkel gazdagodunk az egykori keleti blokk mindennapjairól.

Tovább a KötőSzó blogra.

Címkék: filmajánló -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!