Novák Katalin államtitkár járt országos központunkban

Novák Katalin államtitkár járt országos központunkban

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Prőhle Gergely országos felügyelő a Magyarországi Evangélikus Egyház Üllői úti székházában 2018. november 5-én vendégül látta Novák Katalin család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkárt, a Fidesz alelnökét, valamint a Nők Magyarországért Klub tagjait. Az idei nőnapon alakult klubot polgári értékrendű, befolyással bíró nők alapították a magyar kultúra és a nemzeti identitás megőrzéséért és gazdagításáért. A vendégek megtekintették levéltárunk féltett kincsét, Luther Márton végrendeletét is, mely egyben a nők megbecsülésének, az anyaság elismerésének első fontos dokumentuma is. Prőhle Gergely bemutatta Novák Katalinnak a CSOK-ot igénybe vevő lelkészek további egyházi támogatásáról szóló zsinati előterjesztés szövegét.

Podmaniczky-Degenfeld Könyvtár gyönyörűen restaurált termeiben Hubert Gabriella, az Evangélikus Országos Gyűjtemény vezetője ismertette a könyvtári korpusz történetét, kiemelve Degenfeld Berta szerepét a gondozásban, katalogizálásban. A Luther-végrendeletet az Evangélikus Országos Levéltár vezetője, Czenthe Miklós mutatta be, majd a tanácsteremben Hubert Gabriella tartott rövid előadást Bora Katalinról, a végrendelet jog- és kultúrtörténeti jelentőségéről.

Prőhle Gergely arról tájékoztatta Novák Katalint, hogy egyre több evangélikus lelkész veszi igénybe a CSOK otthonteremtési kedvezményét azóta, hogy a foglalkozásuk, hivatásuk ellátása érdekében szolgálati lakásra kötelezett személyek felmentést kaptak az alól, hogy a támogatásból megvásárolt vagy felépített lakóingatlanban tíz éven keresztül életvitelszerűen kell lakni. A kapott tízmillió forintot egyházunk a Zelenka Pál Evangélikus Szolidaritási Alapból még nyugdíjazás előtt felvehető plusz kétmillió forinttal szándékozik kiegészíteni. Az erről szóló tervezet idén novemberben kerül majd a zsinat elé. Reményét fejezte ki továbbá az országos felügyelő afelől, hogy a kedvezménynek a kétgyerekes családokra történő kiterjesztése folytán valószínűsíthetően tovább nő az érdeklődés a CSOK, valamint az egyházi kiegészítő támogatás iránt. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!