Új kezdet az életút-labirintusban

Új kezdet az életút-labirintusban

Share this content.

Szöveg: Ecsedi Zsuzsa
Balatonszárszó – Jócskán benne járva a nyárias őszben itt az ideje annak, hogy felelevenítsük, mi is történt 2018. szeptember 21–23. között az Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthonban.

Az idei nyárutón immár tizenkettedik alkalommal találkoztak a lelkészfeleségek e meghitt falak között. Az „Új kezdet” mottójú programot az Északi Evangélikus Egyházkerület püspökének felesége, Fabiny Katalin szervezte munkatársaival együtt.

A szombat délelőtti, címadó fórumbeszélgetésben öt felkért papné: Gerlai-Nagy Helga, Kondor Klára, Smidéliuszné Drobina Erzsébet, Némethné Tóth Szilvia és Tóthné Povazsanyecz Ildikó vallott az életében bekövetkezett gyökeres fordulatról. Mit jelent, hogy egy evangélikus lelkésszel kötöttem össze az életemet? Milyen változást hozott a családom életébe, hogy a férjemet püspökké választották? Nyugdíjba mentem – hogyan éltem meg a búcsút, és mihez kezdek az új helyzetben? Késői, váratlan gyermek – hogyan változtatta meg az életformámat, a fontossági sorrendet? Miként mélyítette a hitemet a betegséggel való küzdelem?

Minden napszak alkalmat adott a megállásra, mégpedig a csendes percek idején. Az Elindulás – útközben – megérkezés című, zsolozsmaszerű alkalmak anyagát Némethné Tóth Szilvia és Ecsedi Zsuzsa írta, illetve állította össze.

A hétvége spirituális tartalmát gazdagította az ikonokkal való foglalkozás – elméletben és gyakorlatban egyaránt. Hogyan lássuk az ikonokat evangélikus szemmel? címmel Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész alapos és gondos előadása igazította el a résztvevőket a képi ábrázolások világában. Völgyessy Szomor Fanni értő irányításával pedig mindenki elkészíthette a saját ikonját.

Péntek este Sikterné Csizmadia Ágnes vezetésével lehetett örömtáncot járni: a hölgykoszorú megismerhette a szeniorörömtánc néhány koreográfiáját, szombat este pedig népzenei hagyományunk és a reneszánsz muzsika kincseit mutatta be Rutafának sok szép ága című koncertjén Bognár Szilvia és Kónya István (ének–lant).

A kissé rendhagyó formájú vasárnapi záró istentiszteleten Balogh Éva lelkész megpróbálta rekonstruálni, mit indíthatott el Mária Magdolnában a Jézussal való találkozás. A közösség alkalmi kórusa és hangszeresei pedig Szebik Ildikó vezetésével muzsikáltak.

A közel negyven résztvevő körébe két bajor papné is érkezett, személyes szinten ápolva a két egyház közötti partnerkapcsolatot.

A szűk két nap időjárási szempontból is változatos volt: a strandidő után megmutatta erejét a balatoni vihar, majd megnyugodott a természet – hasonlóan az emberi élethez.

A programok szünetében be lehetett járni azt az életút-labirintust, amelyet Balogh Éva készített a Művészetek völgye programjaként működő, taliándörögdi Tarisznya udvar számára: a születés, gyermekkor, kamaszkor, felnőttkor, változó kor, öregkor, halál életszakaszok kapcsán. Köszönet egyházunk gyülekezeti és missziói osztályának, hogy ezt az elmélyülésre ösztönző kincset a találkozó rendelkezésére bocsátotta.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!