Képes látlelet – World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Képes látlelet – World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Szeverényi János
A 19. században feltalált fényképezés óriási hatást gyakorolt az emberekre, a kultúrára. Milyen érdekes, izgalmas dokumentum például a Petőfiről készült dagerrotípia! Manapság szinte mindenki fotózik digitális géppel vagy mobiltelefonnal. Milliószámra készülnek a képek, és szinte azonnal ki is posztolják őket az internetes felületeken.

Sok igénytelen, ingyen elérhető fotókezelő szoftverrel manipulált kép készül, ugyanakkor érzékelhetően pozitívan is hatnak egymásra képeikkel az emberek. Tanulják a látást, a fénnyel való találkozást, a színek varázslatos világát. Dokumentálnak, hírt adnak magukról, élményeket osztanak meg és gyönyörködtetnek.

Az évenként megrendezett World Press Photo kiállítás a profik világa. Az alkotások egy része hajlik a hatásvadászatra, aránytalanul sok a vér, a szenvedés a képeken, a bemutatott fotók mégis a mi világunkról, életünkről szólnak. Számomra is meglepő volt látni Magnus Wennman svéd fotográfus képét a reményvesztettség-szindrómában (uppgivenhetssyndrom) szenvedő lányokról, akik a külvilág ingereire egyáltalán nem reagálnak. A kiváltó ok feltehetően a trauma, a stressz és a depresszió.

A kiállítás plakátján és prospektusán szereplő orrszarvúfotó első pillantásra megijesztett, de a leírásból kiderült, hogy ez kép inkább a reményt jelképezi, mert a dél-afrikai orvvadászok elől elmenekített példányt ábrázolja.

Az idei tárlaton az előző évekhez képest több pozitív tartalmat hordozó képet láthatunk az emberi alkotóerőről, segítőkészségről, játékról, életörömről, környezetvédelemről. A rendezők így írnak: „A kiállítás jelentősége több mint egy kiemelkedő vizuális élmény, hiszen a bemutatott alkotásokon keresztül a látogató jobban megértheti a világban zajló folyamatokat. A kiállítás 134 képét a nemzetközi zsűri 73 044 fotóból válogatta Amszterdamban. Ezt a hatalmas képanyagot 125 országból 4548 fotográfus küldte el nyolc különböző kategóriában. Az évente megrendezett kiállítás fontos része a nemzetközi és a magyar kulturális életnek egyaránt: a világ 45 országában 100 helyszínen több mint négymillióan látogatják. A mostani tárlat szintén a világra figyelést, a világ felé nyitást, életünk többféle relációban létező alakulását hivatott dokumentálni. A szélesebb látogatói közönség így a magyar történelem értékeivel, fordulataival párhuzamosan ismerheti meg saját korunk tágabb környezetének kihívásait, problémáit, más népek életét.”

A nemzetközi szempontból is kiemelkedő tárlat október 23-ig várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 41–42. számában jelent meg 2018. október 21-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!