Átadták a Schedius Lajos- és a Sztehlo Gábor-ösztöndíjakat

Átadták a Schedius Lajos- és a Sztehlo Gábor-ösztöndíjakat

Share this content.

Szöveg és fotó: Galambos Ádám
Budapest – A fiatal tehetségek tanulmányi támogatására és a növendékek megsegítésére alapított ösztöndíjakat a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) székházában adták át ünnepélyes keretek között 2018. november 8-án.

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) országos presbitériuma Prőhle Gergely országos felügyelő kezdeményezésére idén alapította az evangélikus középiskolákban tanuló, evangélikus felekezetű, kiemelkedően tehetséges és közösségi szellemű diákok támogatására a Schedius Lajos-ösztöndíjat. Az évek óta átadásra kerülő Sztehlo Gábor tanulmányi ösztöndíjat egyházunk az evangélikus középiskolákban tanuló tehetséges, szociálisan rászoruló, bármely felekezetű diákok segítésére és a nem evangélikus iskolákban tanuló evangélikus diákok szociális támogatása céljából hozta létre. A 2018–2019-es tanévben az evangélikus egyház az ösztöndíjak által több mint huszonkétmillió forinttal támogatta diákjait.

A díjátadó ünnepségen Bencze András püspökhelyettes, lelkész, bizottsági vezető a kegyelmi ajándékok sokféleségéről és a gyülekezet egységéről szóló páli fejezet (Róm 12,3–8) alapján tartott áhítatot. „Minden Istentől származik. Az Istentől kapott hit adhat józanságot az önmagunkról való gondolkodásunkban. Ő adja mindegyikünknek azokat a lelki ajándékokat, tehetségeket, melyek alkalmassá tesznek minket a különböző feladatokra” – fogalmazott a Sztehlo Gábor- és Schedius Lajos-ösztöndíjbizottság elnöke. Bencze András hangsúlyozta, hogy az ösztöndíjak nemcsak a diákok kiváló munkáját ismerik el, hanem az őket felkészítő tanárok elismerése is. „Reméljük, hogy a két erény, a szerénység és serénység erősödik azokban, akiket ma egyházunk megbízásából támogatni tudunk” – mondta a bizottság elnöke.

Fabiny Tamás elnök-püspök ifj. Bibó István könyvének címét idézve elmondta, hogy Sztehlo Gábor, Luther Márton és Pál apostol szellemiségéhez méltó e két szó: hittel és értelemmel. Van-e szabadság Magyarországon az egyházak számára, és ha igen, akkor azzal a felekezetek tudnak-e élni? Van-e szabadság az egyházban az iskolák számra? Van-e szabadság az iskolában a tanár és a diák számára, és ezzel a szabadsággal tudnak-e élni? – tette fel a kötet alapján a kérdéseket az elnök-püspök. „Mind a három kérdésre igennel kell válaszolnunk! Igen, szabadon működünk, és az iskoláink is szabadon működnek. Az iskolán belül tanár és diák egyaránt szabadon kell, hogy gondolkozzon, hogy kritikus értelmiségivé tudjon válni.”

Fabiny Tamás rámutatott továbbá, hogy „a keresztény ember szerint a szabadság Isten ajándéka, amellyel élnünk kell és nem visszaélni.” A szabadság és a felelősség kérdésében az elnök-püspök elmondta, hogy az ösztöndíj névadója, Sztehlo Gábor egyszerre testesítette meg nemcsak a hitet és az értelmet, hanem a szabadságot és a felelősséget is. „Sztehlo Gábor szolga tudott lenni a szeretet által. Megtestesítette a kezek evangéliumát” – magyarázta a Sztehlo Gábor tanulmányi ösztöndíj átadásánál a püspök.

„Sztehlo Gábor olyan ember volt, aki két lábbal járt a földön. Ezt azért tudta tevékenyen megvalósítani, mert az Istenbe vetett hite óriási erőt adott neki” – fogalmazott Prőhle Gergely. Az országos felügyelő a Schedius Lajos-ösztöndíj átadóján hozzátette: „Az evangélikus egyház szerencsésnek mondhatja magát, mert nagyon sok ilyen ember élt és él közöttünk.” A névadó, idén kétszázötven éve született Schedius Lajosról Prőhle Gergely elmondta, hogy ő egy olyan korban szolgált, amikor a Habsburg elnyomás idején nehéz sorsa volt a protestánsoknak Magyarországon. Schedius és társai felismerték, hogy az egyháznak ebben az időben minél szélesebb kapcsolatot kell kiépítenie a társadalommal. „Schedius Lajos a Pesti Evangélikus Egyházat úgy tudta megalapozni, hogy egyúttal a pesti egyetemen tanszékvezető tanár volt. Volt ideje, energiája arra, hogy megszervezze a pesti evangélikusok életét” – idézte fel az országos felügyelő.

A schediusi életutat példaként a jelenlévők elé állítva Prőhle Gergely hangsúlyozta, hogy az igére és a világra való nyitottság által ma is szükséges jelen lennünk a világban és mindenki felé odafordulni. Evangélikusként vagy egy evangélikus intézmény diákjaként mi is kisugározhatunk a világba, és továbbvihetjük azt az örömhírt, melyet mi is hordozunk – állapította meg az országos felügyelő. „Ezeknek az ösztöndíjaknak a segítségével próbáljuk megerősíteni azokat a diákokat tudásukban és élethelyzetükben, akik ennek az egyháznak és nemzetünk közösségének a tagjai” – mondta Prőhle Gergely, aki a díjban részesültek felé fordulva kiemelte: „Szeretném, ha a magatok iránti igényesség és a világra való nyitottság minél inkább terjedne, és minél inkább jellemző lenne az evangélikus oktatási intézményekre.”

Az ösztöndíjak előkészítésében és az ünnepség megszervezésében az MEE Országos Irodájának Nevelési és Oktatási Osztálya közreműködött.

Sztehlo Gábor tanulmányi és szociális ösztöndíjban részesültek:
Ádám Enikő, Ásós Miklós, Bak Antónia, Bak Gabriella, Bak Ildikó, Bakk Alexa Fruzsina, Bak Veronika, Benkó Balázs Bence, Berecz Zsolt, Bódis Dávid, Brücher Bettina, Czapár Viktória, Czárth Csenge Zsófia, Csapó Renáta, Csengeri Dorottya Veronika, Csontos Imola, Deák Attila, Erdélyi Balázs Farkas, Fáber Martin Attila, Farkas Boróka, Fekete Vivien Edina, Ferencz Hanna, Fischer Bettina, Fodor Tamás Albert, Fórizs Kornél, Földi Alexandra, Gáspárfalvi Dorka, Gergely Zoé Napsugár, Gofa Petra Erzsébet, Gödri Vivien Katalin, Guszti Petra Katalin, Gyöngyösi Zsuzsanna, György Bence, Győri Viktória, Hajdu Illés Szilveszter, Harangi Márta Gréta, Hári Csenge, Havrán Beatrix, Horváth Krisztofer, Horváth Norbert József, Horváth Zoltán, Hullán Luca Mirtill, Jenei Jonatán, Kacsirek Nóra, Kárpáti Judit, Kemény Kata, Keresztes Tibor, Kollár Dóra, Korompai Virág, Kostyál Anna Dóra, Kotroczó Dóra, Kőházi Eszter, Lakatos Tünde, Liptai Kristóf, Maczurik Réka Noémi, Madarász Laura, Madarász Noémi, Magala Máté Dominik, Malovecz Csongor, Márki Petra, Molnár Nadin Mária, Murvai Vanessza Ildikó, Nádasi Tamás, Nagy Krisztina, Nánai Barbara, Nemes Adrián, Nemes Attila, Oláh Anna Loretta, Orsós István, Pákozdi Szimonetta Anikó, Pfahnl Nikoletta, Polgári Edina, Pribelszki Boglárka Bettina, Rigó Anna Rebeka, Rigó Virág, Séllei Alíz, Selmeczi Csaba Péter, Sipeki Vencel Levente, Slajkó Ágnes, Steitz Márton János, Szabó András, Szabó Noémi, Szalai Merse, Szalai Mór, Szántó Dzsenifer, Tanner Norman Noel, Tóbiás Cintia, Tóth Lilla Eszter, Turóczi Barbara, Veress Noé Máté, Viktor Máté.

Schedius Lajos tanulmányi ösztöndíjban részesültek:
Aizenpreisz Oszkár, Bakai Vivien, Bally Richárd, Chlebnyiczki Petra Edit, Csendes Mátyás, Csizmadia Laura, Daneluszki Fanni, Fróna Hanna, Hegedüs Botond Barnabás, Heinczinger Márton György, Himer Tünde Réka, Kós Benedek, Kovács Panna, Kozma Márk, Kreisz Krisztina, Kutyik Erika, Labossa Asztrid Emma, Lévai Tünde, Marton Dániel, Megyik Róza Panna, Nagy Luca Réka, Pőcze Barnabás, Radnóti György Viktor, Sebestyén Márton Levente, Soltész Dóra, Szabó Vivien, Szegfű Dániel, Szigethy Péter, Szilvágyi Lilla.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!