Minden szinten pozitívan zárt az idei Szélrózsa!

Minden szinten pozitívan zárt az idei Szélrózsa!

Share this content.

Szöveg: Pongrácz Máté, Szeli Noémi, fotó: Pongrácz Máté, Szélrózsa-archívum
Budapest – 2018. október 29-én tartotta kiértékelő, egyben lezáró együttlétét a Szélrózsa presbitériuma. Délután a kör kinyílt: a munkaágvezetők is meghívást kaptak az alkalomra, ahol közösen ünnepelhették a büki Szélrózsa sikerét, és megoszthatták egymással tapasztalataikat, jövőbeli terveiket, javaslataikat.

Hosszú út áll a találkozó szervező csapata mögött, hiszen számukra a 2018-as Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó nem csak abból az öt napból állt, melyen több mint kétezer evangélikus vehetett részt Isten kegyelméből. A szervező csapat munkája csaknem két évig tartott, így egy hosszú és tartalmas időszak lezárására kerülhetett sor október végén egyházunk székházában. A találkozó szervező időszaka 2017 tavaszán kezdődött, amikor az új presbitérium számos lehetőség közül a „Mégis” mottónak és kis idővel később Bük városának adott zöld utat.

Az elmúlt két évben a Szélrózsa-csapat jóvoltából evangélikus fiatalok részt vehettek egyetemi kerti partin, a Déli Egyházkerület bonyhádi missziói napján, majd az Északi Egyházkerület aszódi missziói napján, az összes evangélikus középiskolát végigjárva Szélrózsa-roadshowkon és még számtalan egyéb programon. A középiskolásokat és egyetemistákat megszólító előkészítő munkának köszönhetően számtalan egyetemista és közel százharminc önkéntes diák csatlakozott a találkozó szervező csapatához.

Az előkészítő munkák, az időben kialakított és jól felépített online és egyéb stratégiák elérték céljukat: idén tavasszal, a regisztráció lezárásakor már láthatóvá vált, hogy közel ezerhétszáz hetijegyes résztvevő érkezik majd július 25-én Bükre. Akkor még nem is sejthette a szervező csapat, hogy hány további napijegyes résztvevő csatlakozik hozzájuk, valamint hány büki lakos vált még koncertjegyet az estékre.

Három hónappal a találkozó után pontosan beigazolódott az, amit a helyszínen csak érezni lehetett: soha ennyien nem vettek még részt Szélrózsán, és így minden programhelyszín telt házzal üzemelhetett. A pontos számokból kiderül, hogy a 2018-as Szélrózsa legsikeresebb napjai a péntek és a szombat voltak, ezeken a napokon az esti koncertjegyet váltó belépőkkel együtt közel kétezer-kétszáz ember volt jelen az eseményen. A találkozó legsikeresebb koncertjeire, melyek a Bagossy Brothers Company, a Közel, a Blahalouisiana és a M.Is.K.A. zenekar fellépései voltak, megtelt a nagyszínpad előtti tér.

Az októberi kiértékelő napon mind a leköszönő Szélrózsa-presbitérium, mind a munkaágvezetők csapata örömmel konstatálta, hogy a találkozó elérte célját, és sikerült mély lelki tartalommal megtölteni az öt együtt töltött napot, mindezek mellett pedig sikerült a találkozót a középiskolás-egyetemista korosztályra optimalizálni, akik kiemelkedő számmal érkeztek Bükre.

Általános vélemény volt azonban minden fórumon, hogy az önkéntesek és a vezetői csapat túlterheltsége olyan mértéket öltött a találkozó kezdetére és teljes időszakára, amely annak sikerét és a következő találkozón való lelkes szerepvállalást veszélyeztette. Sajnos több stábtag nyilatkozott úgy a kiértékelő napon, hogy olyan leterheltséget jelentett számára a Szélrózsa szervezése, hogy mindezt nem tudja újabb két évben vállalni. Szintén általános véleményként fogalmazódott meg, hogy a folyamatos forráshiány nehézzé és nagyon fárasztóvá tette a találkozó szervezését. A munkaágvezetők különösen is nehezményezték, hogy a Szélrózsa előtt pár héttel az önkéntesektől és munkaágaktól kényszerűségből történt pénzelvonás több program megvalósítását, valamint a biztos tervezhetőséget tette lehetetlenné.

A presbitérium és a munkaágvezetők közös megállapítása szerint a Szélrózsa további működéséhez elengedhetetlen egy határozott döntés arról, milyen formában szeretné egyházunk a találkozót a továbbiakban működtetni. Főként a munkaágvezetők fogalmazták meg, hogy egyre nehezebb egy ilyen szintű találkozót a jelenlegi, szűk stábbal megszervezni.

A nyílt kiértékelést követően lehetőség nyílt a presbitereknek és a munkaágvezetőknek a Szélrózsa résztvevőinek értékeléseit is megtekinteni. Nagy örömére szolgált a szervezőknek, hogy mind a regisztráció, mind a fedett szállások, mind a helyszín, mind a szervezés kiváló osztályzatot kapott, mely nagyszerű visszajelzés a szervező csapat számára.

Mindezek mellett kiemelten foglalkoztak a találkozó szervezői azzal is, egy-egy célcsoport mennyi időt és milyen minőségben töltött el egy-egy helyszínen. Nagy örömmel olvasható ki a számokból, hogy a legfiatalabb generáció a sport és a középiskolás sátor programjain töltötte ideje nagy részét, míg az egyetemista fiatalok a fórumbeszélgetéseken és az áhítatokon vettek részt a legszívesebben. Mindkét korosztály a koncerteket emelte ki leginkább közkedvelt programként az előbb felsoroltak mellett.

Végül Pongrácz Máté Szélrózsa-lelkész és Szeli Noémi koordinátor beszámolt a találkozó anyagi zárásáról, és örömmel adták közre, hogy a találkozó, noha több esetben is súlyos pénzügyi megszorításokon esett át, a felelős döntéseknek köszönhetően kismértékű pozitív mérleggel zárt, így a 2018-as Szélrózsa találkozó a költségvetésben kiírt keretek között tudott maradni. Mindez a 2016-ban alakult Szélrózsa-presbitérium komoly célkitűzése volt, és nagy örömmel töltötte el a találkozó vezetőit.

A nap imádsággal, hálaadással, áldással és szeretetvendégséggel zárult, bízva abban, hogy a munkaágvezetők és presbiterek közül sokan folytatják munkájukat, és 2020-ban legalább annyira sikeres Szélrózsát tud szervezni egyházunk, mint amilyen a 12. Szélrózsa volt!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!