Megjelent az Evangélikus Lelkészek Magyarországon (Elem) II/1. kötete

Megjelent az Evangélikus Lelkészek Magyarországon (Elem) II/1. kötete

Share this content.

Szöveg: Hubert Gabriella
Budapest – Megjelent az Evangélikus Lelkészek Magyarországon (Elem) II/1. kötete a Magyar Evangélikus Digitális Tárban (MEDiT). Csepregi Zoltán újabb kötete a zsolnai zsinattól (1610) a soproni országgyűlésig (1681) tartó időszak nyugat-magyarországi lelkészeinek adattárát közli.

Elérhető: https://medit.lutheran.hu/site/konyv/3987

Részlet Csepregi Zoltán bevezetőjéből:
Az alábbi névtár az Evangélikus lelkészek Magyarországon (Elem) készülő adatbázis része. A most digitálisan megjelenő részt, mely a 17. század derekán működő lelkészeket dolgozza fel, szintén azzal a céllal is szánjuk előzetes kipróbálásra, hogy fogadhassa a felhasználók kiegészítéseit, javításait és észrevételeit. Második korszakunk időhatárai, a zsolnai zsinat (1610) és a soproni országgyűlés (1681) meghatározó egyházpolitikai cezúraként keretezik a hazai evangélikus egyháztörténet „rövid 17. századát”. Ez a röpke hét évtized a vallásszabadság törvénybe iktatásának köszönhetően a protestáns egyházi életnek, az iskolázásnak és a könyvkiadásnak olyan felvirágzását hozta, hogy részben a lelkészi kar szükségszerű bővülése, részben az adatok sűrűsödése miatt a biogramok adattárunk legvaskosabb köteteit fogják megtölteni. Az első, a 16. századra koncentráló egységtől eltérően (...) az életrajzi adatokat területi felosztásban közöljük.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!