Mi lehet gyülekezeteink feladata télen? – A házi csoportok áldásos és fontos szerepéről

Mi lehet gyülekezeteink feladata télen? – A házi csoportok áldásos és fontos szerepéről

Share this content.

Szöveg: dr. Harmati Béla
Itt a tél, a hó, mint minden évben. Gyülekezeteinkben kicsik és nagyok már a karácsonyt várják, folyik a készülődés. Remélem, nem úgy alakul az ünnep, mint ahogy egy korábbi gyülekezeti látogatáson egy asszony panaszolta nekem: „Jaj, itt a karácsony, rettentően nagy teher esik mindig rám, jaj, megint összejön a család, és megint jól össze fogunk veszni!” Ilyenkor hidegebbek már a templomok, nehezebb a megközelítésük, kisebbek a létszámok. Nem szoktunk ilyen időkben gyülekezeti-egyházmegyei rendezvényeket tartani, de később majd jönnek az ökumenikus imahetek alkalmai a gyülekezetekben.

Hitünket-szeretetünket-összetartozásunkat, gyülekezeti tervezésünket segíthetik áldásosan a házi csoportok a rendszeres hétközi délutáni gyülekezeti alkalmakon túl. Nem kell óriási programokra, előkészületekre gondolni. A templomi istentiszteletek után vagy a piacon, az utcán, az üzletekben ha összetalálkozunk gyülekezeti ismerősökkel, hívjuk meg őket: „Gyertek el hozzánk, például szerdán este hatkor gyülekezeti házicsoport-alkalomra. Öt-hat közeli-távoli vagy több ismerősnek van nálunk az egyik szobában hely.”

Az alkalmon mindig legyen ige, imádság, ének, egyéni beszámolók stb., de ne tartson tovább hatvan-hetven percnél. A meghívó házigazda/háziasszony üdvözlése után, ha nem ismerik egymást jól az emberek, rövid, személyes bemutatkozás következzék, majd ének-zene. Ma már szép egyházi énekeink, koráljaink, zsoltáraink mind fenn vannak az interneten (a YouTube-on).

Akit erre „felszólít és kötelez” az Úr, mondjon igét, említse meg, mi tetszett neki a vasárnapi prédikációban stb. Fontos az együttes imádkozás, jelentkezés sorjában. Sokféle imatárgy adja magát: egyéni/gyülekezeti hálaadás, könyörgés betegekért… Lehet például kísértés idején: „Segítsd Uram X. Y.-t, hogy leszokjon az alkoholról.”, hogy itt-ott helyreálljon a családi béke stb.

(De arra mindig vigyázni kell, hogy ne legyen „ráimádkozás”! És sajnos láttam már olyat is, hogy „gyülekezeti pletykacsoport” alakult. Ez nem jó.)

A végén esetleg egy csésze tea, kávé és boltban vásárolt keksz adhat erőt a hazamenetelhez. És hirdessük meg, mikor és hol lesz a következő alkalom!

Gondoljuk meg: ahol ketten vagy hárman együtt vannak Jézus Krisztus nevében, ő ott lesz közöttük ígérete szerint! Áldja meg az Úr ezeket az ádventi-böjti házi-családi alkalmakat gyülekezeteinkben!

Erős vár a mi Istenünk!

A szerző nyugalmazott evangélikus püspök.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!