Röptetés, játék, meglepetés – Gondolatok egy szívbéli konferenciáról

Röptetés, játék, meglepetés – Gondolatok egy szívbéli konferenciáról

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: dr. Varga Gyöngyi, fotó: Fodor László
Ha a női létezés lényegét mindössze néhány szóba kellene belesűrítenünk, talán így is fogalmazhatnánk: „A gyengédség ereje, a kedvesség áldása, a szépség varázsa.” Ez a „definíció” megpróbálja a nőiség esszenciáját nyújtani, és ahogyan ízlelgetjük a szókapcsolatokat, képek, arcok jelennek meg, találkozások élményei… A nő szíve a családban és a társadalomban… nem csak nőknek címmel rendezett szakmai napot október 18-án segítő hivatásúak számára Börönte Márta evangélikus lelkész, a Csillaggyertyafény Alapítvány kuratóriumának elnöke. A Budapest XVI. Kerületi Önkormányzat házasságkötő termében gyűlt össze ötvennyolc résztvevő és tizenöt előadó, akik a családok évének jegyében gondolkodtak a női létről és a nők hivatásáról.

A konferenciasorozat állandó védnökének, Kovács Péter polgármesternek a derűs köszöntő szavai és Bereczky Szilviának, a Szegedi Nemzeti Színház énekművész tagjának dalban felhangzó köszöntése adták meg a rendezvény alaphangját. Nagy várakozás előzte meg Schäf­fer Erzsébet írónak, újságírónak, a szakmai nap fővédnökének előadását, amelynek ő – Gyurkovics Tibor szép megfogalmazásából kiindulva – a Mi nők, röptetők címet adta. Erzsébet valójában történeteket hozott ajándékba. Női történeteket, amelyekben megcsillant az a mélységes életszeretet, találékonyság, gondoskodás és játékosság, amely nélkül nem lehetnének nők a nők, és nem röptethetnék magasba a férfiakat sem.

Egy történet a kerek világról, a megelégedésről és játékról szólt, egy következő az érintésről, simogatásról, megint egy másik a mosdatás rituáléjáról. És végül az utolsó történetek egyike arról győzött meg, hogy az is nagyon szép és rendben lévő, ha hazakísérhetünk valakit, akitől lassanként veszünk búcsút, újra és újra mellé bújva a betegágyán – még akkor is, ha mindez fáj, és összeszorítja a szívünket. A gyász fájdalmában lehet a mennyország pillanatait átélni.

Az igaz mesék után a Meglepetés Színház improvizációs előadása következett. A résztvevők kérései alapján két bibliai történet elevenedett meg: a kánai menyegző és a világ teremtésének elbeszélése. A színészek spontán kreativitásukkal a megszokottól eltérő valóságtapasztalatot ajándékoztak a közösségnek.

Az estébe hajló délutánon azután kisebb csoportokban beszélgethettek a résztvevők mindarról, amit a látotthallott élmények előhívtak bennük. A konferencia nemzetközi alkalommá vált. Nagy Irma tréner-terapeuta Svájcból, Cserkúthy Balázs, a „gyógyító kód”-ról előadásokat tartó coach a Fülöp-szigetekről érkezett a műhelymunka vezetésére, a hazai kiscsoport-vezetők, Blatniczkyné Hammersberg Ganczstuckh Júlia evangélikus lelkész, drámapedagógus, Takács Ottília természetgyógyász, life-coach, Benkóczy Péter evangélikus lelkész, mentálhigiénés szakember és e cikk írója mellé.

A konferencia utolsó részében a „Veled vagyok, fogom a kezed!” című, gyászolóknak készült film rövid részlete kapcsán Kovács Imre hallássérült baptista lelkipásztor és Bokros Andrea jelnyelvi tolmács, a Magyarországi Baptista Egyház speciális missziójának vezetője beszélt az evangélium, a vigasztaló szó „akadálymentesítésének” felelősségéről. A film hallássérülteknek készült DVD-kiadását – Bokros Andrea jeltolmácsolásával – ünnepélyesen átadták az érintetteknek.

E vigasztaló filmet Börönte Márta könyve nyomán Tagai Péter álmodta meg, készítette, rendezte; sokat tett e konferencia létrejöttéért, és egyben a délután házigazdája is volt. A szakmai nap minden résztvevője ajándékba kapta a film alapjául szolgáló könyvet, az annak hangzó szövegét tartalmazó CD-t, illetve a Dobó Bobó nevet viselő négygenerációs önismereti társasjátékot is. Mindegyiket a Csillaggyertyafény Alapítvány adta ki.

A konferenciát támogatta a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerülete, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség Nemzeti Együttműködési Alapja, Budapest Főváros XVI. Kerületének Önkormányzata, a Barankovics István Alapítvány, a hollandiai Szent István Alapítvány és sokan mások.

A nap zárásaként a résztvevők nagy kört alkottak, és egy-egy szót adtak ajándékba egymásnak áldásként, útravalóként, miközben továbbdobtak egy fonalgombolyagot. Az így létrejött különös háló jelezte az összekapcsolódásunkat: az áldás terét, amelyben egymást hordozhatjuk ezután is.

Zárszóként Börönte Márta és Tagai Péter közösen olvasta fel Aranyosi Ervin Játék az élet című versét, utána pedig – játszótársakat keresve – a vendégeket körtáncba invitálták. Újabb játszótársakat keresve: Dr. Varga Gyöngyi

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 43–44. számában jelent meg 2018. november 4-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!