„A szegények mindig veletek lesznek”

„A szegények mindig veletek lesznek”

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Béres Tamás
Ha arra keressük a választ, hogy a szegények és a gazdagok mit tudnak kezdeni egymással, hogyan közelítsenek egymás felé, az evangéliumban elég egyértelmű üzenettel találkozunk.

Számos olyan program született már a teológia- és eszmetörténetben, mely Jézus mondanivalóját a személye nélkül igyekezett megérteni. Az ilyen kísérletekben mindig lehet valami igazság, de szükségszerűen el is torzítja az eredeti mondanivalót. Amennyiben arra keresünk bibliai választ, hogy a szegények és gazdagok mit tudnak kezdeni egymással, hogyan találkozzanak, mit várjanak egymástól, hogyan közelítsenek egymás felé, elég egyértelmű üzenettel találkozunk: a szegények és gazdagok egymásra vannak utalva.

„A szegények mindig veletek lesznek” – mondja Jézus Máté evangéliumában. Az anyagi javak eloszlása egy társadalomban alapvetően nem jelenthetné emberek megbélyegzését vagy az emberi minőség bármiféle értékmérőjét, ezért örök emberi feladat és lehetőség a másik ember sorsában a saját sorsomtól való szabadság útját meglátni.

A szegények a gazdagok üdvösségéért vannak itt. A gazdagokat pedig csak a tőlük alapvetően különböző, teljesen más világa szabadíthatja meg attól, hogy egész életükben önmaguk szűk világának tengelye körül forogjanak.

A továbbiak itt olvashatóak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!