A felismeréstől a tettekig – A cselekvő hit közösségei

A felismeréstől a tettekig – A cselekvő hit közösségei

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Slezák Bence
Budapest – November 15-én, csütörtökön Gordon Whitmannek, az amerikai Faith in Action szervezet alelnökének budapesti találkozóján jártunk. A szűk körű beszélgetésen, melyet a Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség szervezett, elsősorban az állt a középpontban, hogy a problémák felismerése és megbeszélése után hogyan válhatnánk cselekvő szereplőkké annak érdekében, hogy barátságosabb és szolidárisabb egyházat és társadalmat építhessünk?

Ritkán vannak olyan pillanatok, amelyek motivációt csepegtetnek a mindennapokba, lehetséges, hogy legtöbbször csak egy lélekölő gépezet részének érezzük magunkat. Én úgy éltem meg, hogy ez a találkozás egyike volt ezeknek a reménykeltő, lélekemelő pillanatoknak.

A Faith in Action egy USA-központú vallási szervezet, mely meglévő gyülekezetek és felekezetek közéleti munkáját hivatott segíteni. Az Egyesült Államok több városában sikerrel hangolták össze a gyülekezeti szintű kezdeményezéseket, miáltal elértek olyan, a közösségek számára fontos politikai célokat is, mint például a tömegközlekedési hálózat fejlesztése vagy a fogyatékkal élők oktatására szánt állami források szinten tartása. Eközben ma is működő, szoros kötelékeket hoztak létre a gyülekezetek között úgy, hogy mindvégig sikerült magukat és az egyházakat távol tartani a napi pártpolitikai kérdésektől vagy pártpolitikai elköteleződéstől. A Faith in Action a magyar Civil Kollégium Alapítvánnyal együttműködésben és amerikai egyházak (elsősorban római katolikus és izraelita) pénzügyi támogatásával szeretné munkáját Közép-Európára is kiterjeszteni – olvasható Földessy Árpád, a józsefvárosi gyülekezet másodfelügyelője leírásában.

A Faith in Action az emberek szükségleteinek felismerésével kezdődött, mégpedig igen kis számú közösségekben, mára pedig már több mint háromezer, főként katolikus partnergyülekezete van az Egyesült Államokban. A kezdeményezés alapgondolata, hogy hívő emberként feltétlenül szolidárisnak kell lennünk egymással. A közösségeknek olyan szervezetekké kell válniuk, ahol az emberek megfogalmazhatják és hangot adhatnak saját problémáik forrásának. Annak ellenére, hogy alapvető kiindulópontként jelenik meg a spiritualitás és a hit, nem egy új, egységesebb vallás vagy vallások feletti, összeköttető közösség létrehozása a cél, hanem a különböző hátterű hagyományok egymás mellett működtetése és a közös, humanitárius célok felismerése által vezérelt cselekvés.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!