Wunderkammer – Kiállítás nyílik az EOM-ban

Wunderkammer – Kiállítás nyílik az EOM-ban

Share this content.

Forrás: EOM
Budapest – Adventben tele van a város tárgyakkal: utcai árusoknál, kirakodóvásárokon, standokon és bódékban meg persze az áruházakban számtalan „ünnepi” tárgy vár gazdára, ajándékozóra és megajándékozottra. A Fiatal Iparművészek Stúdiója (Fise) kiállítása az Evangélikus Országos Múzeumban nem szaporítani szeretné az átláthatatlan tárgydömpinget. Itt valamiféle ellensúlyként tekinthetünk az iparművészek, dizájnerek alkotásaira. Megmutatják, hogy a tárgykultúra más, több, mint amit általában gondolunk róla. Megmutatják, hogy a hasznosság nemcsak szépséggel, hanem egyediséggel is párosulhat. És ez már maga ajándék. A kiállítás december 4-én nyílik.

Pályafutása elején, esetleg a diploma után sok fiatal alkotó érzi úgy, hogy magára maradt az iparművészet, a design világában: nehezebben jutnak információhoz, találnak munkáik utat a közönséghez. Ezért jött létre immár harmincöt éve a Fise, mely 1990 óta közhasznú egyesületként tevékenykedik: segíti a fiatal művészek tájékozódását, pályázati lehetőségeket derít föl, cikkekkel, kiadványokkal és honlappal is biztosít nagyobb publicitást a pályakezdőknek. Belvárosi galériájában pedig folyamatos bemutatkozási lehetőséget nyújt. Ezen a budapesti tíz-tizenöt alkalmon kívül további két-három csoportos, egyesületi kiállítást küldenek vidéki és európai galériákba.

A stúdiónak jelenleg több mint háromszáz tagja van. Az ifjú művészek felvételi után, éves tagdíj ellenében lehetnek az egyesület tagjai. A tagfelvétel során a munkásság, a portfoliók és személyes beszélgetés alapján a vezetőség dönti el, ki erősítheti az egyesületet. A stúdió elsősorban a pályakezdők ügyeit képviseli, de annak ellenére, hogy a Fise-tagok sorra válnak szakmájuk meghatározó tekintélyévé, egyetemek oktatójává, mindenki megőrizheti tagságát. Az egyesület, hogy a legjobban tudja szolgálni az egyetem és az önálló munkavégzés közötti átmenetet, egyre erősebb kapcsolatokat alakít ki mind az oktatás, mind az egyes szakmák szervezeteivel. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!